Lagen

 • 0 Reacties
 • 8963 Gelezen
*

Offline FransR

 • 1743
Gepost op: 17 februari 2015, 17:48:22
Lagen / Layers

Geschreven door: Dirkdepirk
Van nieuwe afbeeldingen voorzien *)
en laaggroepen toegevoegd door: FransR
Niveau: basiskennis

*) Oorspronkelijke afbeeldingen waren met Imageshack geplaatst.
Imageshack heeft z'n policy gewijzigd, waardoor de afbeeldingen niet meer zichtbaar zijn.Inhoud
 • Wat zijn lagen en wat doen ze
 • Laagmodus
 • Transparantie
 • Laaggroepen


Wat zijn lagen en wat doen ze?
Een van de belangrijkste dingen in Gimp zijn de lagen. Je gebruikt ze veel en het is een handige manier om bewerkingen uit te voeren in een bepaald gebied. Laten we eens beginnen met het openen van het lagenvenster.

Voor het openen van het lagenvenster is er een handige sneltoets, CTRL + L, vervolgens ziet je lagenvenster er zo uit:Nu openen we een nieuwe afbeelding van 500◊500 en kijken naar het lagenvenster, er is iets veranderd: er is een laag gekomen met de naam "achtergrond".Laten we eens wat tekenen in deze laag: we tekenen met een zwart potlood een smiley en kijken wat er komt in het lagen dialoog.We zien dat alles wat we getekend hebben in de achtergrond laag komt. Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar wat heb je daar nou aan?
We tekenen er nog wat bij: we vullen de smiley met een blauw kleurtje.Mijn tekening is klaar, maar nogal slordig. Ik wil nu dingen gaan bewerken, bijvoorbeeld met het gum  &gum; wil ik wil het blauw van het zwart afvegen, maar alleen het blauw, hoe doe ik dit nu? Want als ik ga vegen veeg ik ook het zwarte mannetje weg!Voor dit soort problemen zijn er de lagen, maar voor we verder gaan moet eerst het blauw helemaal weg: maak een paar keer ongedaan (CTRL + Z) totdat het blauw helemaal weg is.
Natuurlijk is dit voorbeeld niet echt realistisch, maar het is handig om voor elk element een verschillende laag te gebruiken, we R-klikken daarom nu op het lagenvenster op "Nieuwe laag aanmaken".
We krijgen een venstertje, hierin hebben we vier verschillende keuzes:Kies voor een transparante laag. Dat is een doorzichtige laag waar helemaal niets in staat, ook geen achtergrond kleur. Door een transparante laag kun je de andere (onderliggende) lagen zien. We willen namelijk het blauwe kleurtje op een aparte laag zetten en die apart bewerken. Als je een laag aanmaakt komt hij boven de actieve laag.

Het is nu zo snel misschien een beetje ingewikkeld, maar naarmate je vordert met Gimp begrijp je alles in een mum van een tijd.

Ons lagen kanaal ziet er nu dus zo uit:Nu gaan we opnieuw het blauw tekenen
We zien dat het blauwe kopje in de nieuwe laag getekend is, nu gaan we gummen in de nieuwe blauwe laag, en inderdaad, alleen het blauw verdwijnt.En zo ziet de nette gekleurde smiley eruit na het gummen en bijwerken:Dit is een klein voorbeeld om een indruk te krijgen wat lagen zijn en wat ze doen. Zo zie je dus dat het erg handig kan zijn.
Als je veel werkt met Gimp dan zul je zeker veel gebruik maken van lagen.


Laagmodus
We gaan iets dieper op lagen in, wat kun je er nog meer mee?

We gaan ons verdiepen in de laagmodus, maar het lijkt me handig om eerst te vertellen wat een laagmodus is. Laten we terug gaan naar het lagendialoog, we zien staan: ModusHet staat op "Normaal", OK we beginnen even opnieuw en openen met Gimp een foto, bijvoobeeld deze olifant:Deze olifant is gevonden op: http://www.schoolplaten.com/foto-olifant-i2914.html

Je ziet dat de olifant in de achtergrond laag is. We dupliceren de achtergrond laag (dupliceren is kopieŽren) Dit doe je in het lagenvenster door te R-klikken en dan kiezen voor "Laag dupliceren" of met de 5e knop in het lagenvenster:Activeer nu de bovenste laag, met deze laag gaan we experimenteren, zet de laagmodus maar eens op "Vermenigvuldigen" en je ziet het al: hij neemt de bovenste laag en door de modus gaat het geheel er anders uitzien.
Ik heb om het goed te kunnen zien de linkerhelft ongemoeid gelaten.Bij "Vermenigvuldigen" vermenigdvuldigt hij de laag met alles wat er onder zichtbaar zit. Als je dus licht rood hebt en je vermenigdvuldigt dat met lichtrood wordt het al een stuk donkerder. Als je dit 5◊ doet heb je donkerrood. Zo heeft elke laagmodus zijn eigen kenmerken.Zo kan je natuurlijk heel veel dingen combineren. Verwijder de vermenigvuldigde laag maar eens en maak een nieuwe transparante laag.

Pak het verloop gereedschap  &verlopen; kies een leuk verloop. In het volgende voorbeeld heb ik "Tropical colors" gebruikt zodat je een aardig kleurverloop krijgt. Trek een lijn (rechte lijnen : CTRL ingedrukt houden) van boven naar beneden.
Je ziet het al, alles krijgt die kleur...Maar nu gaan we het truckje met de laag modus opnieuw toepassen. Zet de laagmodus maar eens op "Overheen leggen".

Valt het resultaat mischien tegen? Dupliceer de pas aangemaakte laag maar eens 2◊ en het resultaat is al een stuk mooier. Maar nog niet goed genoeg. De olifant is niet duidelijk meer.Als je in een laag gumt, wordt alles wat je weg gumt transparant, pak dus het gummetje en een beetje een fussy (wazige) brush. Gum nu de vorm van de olifant uit de bovenste laag. Als je een beetje onduidelijk kan zien wat je nou wel en niet gumt, dan kan je de 2 lagen onder de bovenste laag even uit zetten, dit doe je door op het oogje te klikken, de laag bestaat nog wel, maar hij wordt onzichtbaar. Het wordt dan al een stuk makkelijker om te zien. Als je klaar bent met gummen ziet je lagen paneel en je foto er zo uit:Om de olifant er weer sprankelend uit te laten zien, willen we de andere twee lagen natuurlijk ook uitgummen, we kunnen nu weer helemaal opnieuw gaan gummen, maar Gimp heeft een handig middel om alles in een laag te selecteren wat dezelfde kleur heeft (dus ook wat transparant is):  &selecteren_op_kleur; Klik in de gegumde laag op het gegumde deel. Zorg natuurlijk wel dat je in de goede laag zit (de bovenste in dit geval). Aan de wandelende mieren zie je direct wat tranparant (=geselecteerd) is.

Je ziet gelijk wat je vergeten bent uit te gummen, gum dit nog uit of laat het zo wat je wilt met deze selectie. Ga je naar de 2de laag van boven. Daar heb je nu precies hetzelfde geselecteerd. Druk nu op de "delete-toets" en ook alles op die laag is weg. (zorg er natuurlijk wel voor dat je de lagen weer aan hebt gezet (oogje) anders is het niet zichtbaar)

Het is nu wat snel gedaan, als je het mooi wilt doen zul je ook iets langer de tijd moeten nemen om de olifant goed uit te gummen, maar dit is nu het resultaat.Niet slecht toch? Nou ja een beetje onrealistisch kleurtje en ook een beetje gekleurde olifant, maar het gaat om het principe.
Probeer zo te experimenteren met verschillende laagmodusen en verschillende 'tools'. Gimp is natuurlijk ook een kwestie van oefenen, probeer zoveel mogelijk uit en je krijgt snel ervaring.

Meer informatie over de laag-modus is te vinden in het artikel: Laag-modus


Tranparantie
OK nu hebben we de laagmodus deels gehad, nu willen we ons verdiepen in "Transparantie". Dit is makkelijk uit te leggen. We hebben het in het voorgaande al even genoemd en ook al veel gebruikt, dus deze uitleg zal kort duren.

Transparantie is de mogelijkheid in Gimp om dingen (on)doorzichtig te maken.

Een voorbeeld met de gekleurde olifant als basis:
Zet de oogjes van alle gekleurde lagen maar even uit, zet de voorgrondkleur op rood en maak een nieuwe laag aan. Kies als optie "Voorgrondkleur".
Nu heb je dus de rode laag boven de laag van de olifant. Zet de "Modus" even op "Normaal" en daaronder de dekking op 50.

Je ziet het effect:OK mischien niet heel mooi, maar je snapt nu wel het transparantie effect. Nu kun je om te proberen de laagmodus veranderen en ook de dekking. Dit kan verrassende effecten opleveren.

Los van de dekking kan een laag ook een transparante achtergrond krijgen door een alfakanaal toe te voegen.
Een alfakanaal is de basis waarop de afbeelding ligt, een doorzichtig glasplaatje eigenlijk.
Bij een foto is de basis een wit papier: neem de foto van de olifant en gum daar even wat weg. Het resultaat is wit.
Voeg nu een alfakanaal toe: R-klik in het lagen venster of kies voor "Alfakanaal toevoegen" of ga naar "Lagen" > "Transparantie" > "Alfakanaal toevoegen".
Gum opnieuw iets uit en je ziet het verschil: een ruitjespatroon. Dit ruitjespatroon of dambordje betekent dat de laag daar doorzichtig is. Maak onder die gegumde laag een andere laag en in plaats van het dambordje zie je de laag eronder.Alfakanaal toevoegen klinkt vreemd, want het gaat om iets onzichtbaars toevoegen. Andersom is het verwijderen van het alfakanaal het toevoegen van een laag met de kleur van de achtergrond. Gummen lijkt zo alsof het schilderen is met de achtergrond.


Laaggroepen
Stel dat het werken met lagen je helemaal te pakken heeft en dat je tientallen lagen nodig hebt, hoe zie je dan "door de bomen het bos"?
Daarvoor zijn in Gimp 2.8 de laagroepen bedacht, zoals het woord al aangeeft groepen van lagen die bij elkaar horen.
Ik heb een tekening gemaakt met wat cirkels, driehoeken en vierkanten, ieder in een eigen laag. Daarbij ook nog wat teksten. Samen 19 lagen, teveel om het hele lagenvenster in 1 plaatje te vatten.Ik kan met de ankertjes de lagen samenbinden, zodat als de ik ene verplaatst alle andere lagen met het kettinkje samen mee verplaatsen. Maar als ik andere figuren ook samen wil verplaatsen moet ik eerst alle kettinkjes losmaken en andere kettinkjes kiezen: veel te veel werk en kans van fouten maken.

Maak met het tweede symbooltje links-onderin het lagenvenster, het lijkt een mapje, een nieuwe groep en geef die een zinvolle naam.Sleep nu alles wat tot die groep hoort een na een naar dit mapje. Als het mapje een stippellijntje heeft dan de muisknop loslaten en de verplaats actie is geslaagd. Het mapje verandert nu van uiterlijk en geeft heel globaal de inhoud aan.

Klik nu eens het oogje voor het mapje uit en alles wat in het mapje staat is onzichtbaar.
Geef het mapje een ketting symbooltje en iets buiten het mapje ook. Verplaats nu het deel wat buiten het mapje valt en de hele inhoud van het mapje gaat mee.

Zo krijgen alle delen in het mapje dezelfde dekking en dezelfde modus als het mapje, alsof hun eigen dekking en modus is veranderd.Oefening: maak 2 vierkanten en 2 cirkels. Zoiets als in bovenstaande figuur.
Vul ze alle 4 met verschillende kleurtjes. Laat ze alle 4 een beetje over elkaar vallen.
Maak dan 2 laaggroepen en sleep de vierkanten naar de ene laaggroep en de cirkels naar de andere.
Speel nu met het kettinkje, het oogje, de laagmodus en met de dekking.In bovenstaande figuur zijn er 3 lagenvensters naast elkaar gezet:
 • links alle lagen zichtbaar. De driehoek en de cirkels zijn door middel van het kettinkje aan elkaar verbonden: beweegt de driehoek, dan bewegen ook de cirkels in de laaggroep "cirkels"
 • In het midden: het oogje voor de groep "cirkels" is uitgezet en daardoor is er geen enkele cirkel te zien. Voor elke laag is het oogje doorgestreept.
  De groep van de "vierkanten" is ingeklapt. Het kleine driehoekje voor de groep wijst naar rechts. Klik erop en de groep klapt weer uit.
 • rechts de kleinste weergave: de beide groepen zijn ingeklapt.
  Overigens is bij alle 3 de laagmodus op "Vermenigvuldigen", maar dat is alleen voor de actieve laag, in dit geval de hele laaggroep "Vierkanten", dus voor elk vierkant.

Laaggroepen kunnen zelf ook weer onderliggende laaggroepen bevatten.

Succes met experimenteren met de lagen.

« Laatst bewerkt op: 19 februari 2015, 08:30:47 door FransR »
Wat je wilt, dat kun je!