Opslaan, exporteren en formaten

 • 0 Reacties
 • 8560 Gelezen
*

Offline FransR

 • 1743
Gepost op: 6 februari 2015, 14:21:31
Opslaan, Exporteren en Bestandsformaten

Opslaan en eporteren door: Dilophodd
Achtergronden bij formaten door: Maggy
Samengevoegd en verder uitgewerkt door: FransR
Gimp versie: 2.6 en hoger
Niveau: beginner.


Opslaan en openen kan heel makkelijk lijken maar als je niet weet wat er voorbij komt kan het lastig zijn.

Opslaan
Voor het opslaan van je creatie druk je op of "Bestand" > "Opslaan als" (Shift+Ctrl+S)
Je krijgt nu een venster te zien waar je je creatie kunt opslaan, kies een map of maak een map aan en kies een naam. De extensie .xcf staat er al.
Als je dan tijdens het werken je bestand weer wilt opslaan is "Bestand" > "Opslaan" (Ctrl+S) genoeg. Gimp weet aan wekk bestand je aan het werken bent, zie de naam in de titelbalk.

Exporteren
Als de creatie helemaal klaar is zul je het willen opslaan in een algemeen bekend formaat: .png, .jpg of .gif. Ga naar "Bestand" > "Export as" (Shift+Ctrl+E)
Je krijgt nu een venster te zien waar je je creatie kunt opslaan, kies een map of maak een map aan en kies een naam. De extensie .png staat er al, maar mischien wil je liever .jpg of .gif. Verander dan de extensie en ga naar rechts-onder naar "Exporteren". Zie ook hierna bij "Formaten".

Hieronder de drie vensters die je meestal zo kunt laten of naar wens en inzicht kunt invullen:

Voor .png formaten:niets aan veranderen, tenzij je een heel trage ouderwetse PC hebt.


Voor .jpg formaten: de compressie kwaliteit staat normaal op 90%, meer hoeft niet een minder gaat ten koste van de kwaliteit.


Voor .gif formaten: als je met meer lagen werkt dan kun je hier de beweging instellen.

Als je daarna toch nog wat wilt wijzigen sla dan opnieuw op en exporteer opnieuw, maar nu met "Bestand" > "Opslaan" (Ctrl+S). Gimp weet aan welk bestand je aan het werken bent, zie de naam in de titelbalk.

Formaten
Je kunt je creatie op verschillende manieren opslaan, in verschillende formaten.
XCF
Als je je creatie wilt opslaan precies zoals je het op je scherm hebt, moet je het opslaan als .XCF, dit is het standaard formaat van Gimp. Hierboven is aangegeven hoe dat gaat.
Bijvoorbeeld: Creatie.xcf
Maar dit bestandstype kun je niet laten zien op bijvoorbeeld websites, daar heb je andere bestandstypes voor nodig.

PNG
PNG is het beste formaat om creaties te tonen aan anderen.
Het is een klein mooi formaat en het ondersteunt transparantie. Heel geschikt voor gebruik op het internet.
Bijvoorbeeld: Creatie.png

JPG/JPEG
Dit is een bekend formaat, maar niet zo goed voor kunstwerken.
Het is wel een klein bestand, prima geschikt voor foto's.
In dit formaat kun je vanuit Gimp niet opslaan, maar moet je exporteren als volgt: "Bestand" > "Export" (Ctrl+E) of "Bestand" > "Export as" (Shift+Ctrl+E). Kies zoals hierboven aangegeven een map en een naam. Maar Gimp zet er standaard .png achter. Verander dit in .jpg.
Als je nu op "Exporteren" drukt zul je een venstertje zien dat vraagt om de kwaliteit.
90% is genoeg voor foto's
Bijvoorbeeld: Creatie.jpg

GIF (ook animated)
GIF is een extreem klein bestandstype. Het heeft maar maximaal 256 kleuren.
Als je in dit bestand opslaat krijg je in het begin een venstertje te zien en daarin kun je kiezen tussen indexeren of vergrijzen. Als je afbeelding zwart-wit is is het verstandig om vergrijzen te kiezen.
Als je een animated gif wilt wordt elke laag als een frame gezien.
Kies in hetzelfde venster voor "opslaan als animatie", het aantal milliseconden van elke laag en of je hem wil laten blijven afspelen of na een keer stoppen.

Afbeeldingsformaten op Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Afbeeldingsformaat

"Save for web"
In de Gimp registry is er een plugin voor het opslaan op het web. Deze plugin comprimeert de bestanden flink met oog voor de kwaliteit en houdt ook rekening met het kleurgebruik op het net.
http://registry.gimp.org/node/33: downloaden, uitpakken, de "README" goed lezen en dan de plugin installeren.
De aanroep is via "Bestand" > "Save for Web..." Naar wens jpg of png kiezen en in het 2de tabje het formaat instellen.


===================================================================================Achtergronden bij de formaten in het kort
Hieronder worden in het kort eventjes de 'definities' van de verschillende bestandsformaten genoemd.
 • RAW: voor de eerste bewerkingen die je computer nauwkeuriger kan maken dan je camera, verder voor archief van professionele fotograaf.
 • TIFF: wordt vrij algemeen als verouderd beschouwd maar heeft nog altijd voordelen, voormnamelijk voor sommige professionele toepassingen.
 • JPEG: is een compressiemethode die altijd een beetje tot veel kwaliteitsverlies geeft (lossy) maar bij verstandig gebruik is dit geen probleem.
 • GIF: voor grafische voorstellingen met weinig kleuren en voor animaties, niet erg geschikt voor foto's.
 • PNG: was bedoeld als vervanger voor GIF, wel geschikt voor foto's, geen kwaliteitsverlies (lossless), grotere bestanden dan JPEG.
 • XCF: is het eigen GIMP formaat en het meest geschikt voor foto's die je nog verder wilt bewerken.

Achtergronden bij de formaten in detail
RAW formaten zijn voor elke camera fabrikant en zelfs voor verschillende camera's van dezelfde fabrikant een beetje verschillend. Waar het op neerkomt:
 • de camera sensor geeft per pixel een analoog signaaltje af, dat moet omgezet in digitale informatie om het op een geheugenkaartje te kunnen schrijven, verder bewerkt de software (firmware) die in de camera zit deze "ruwe" informatie niet. In het RAW bestand worden nog wel camera-instellingen opgeslagen zoals "verhelderen", "contrast aanpassen", "ruis onderdrukken" maar niet toegepast op die ruwe data. De reden hiervoor is dat software op een computer dit soort bewerkingen veel krachtiger, slimmer, nauwkeuriger kan doen. Een beroepsfotograaf zal dus altijd RAW foto's zorgvuldig archiveren om op terug te vallen voor elke gewenste bewerking.
 • Op RAW formaten wordt noch door de camera, noch door de computer compressie toegepast, de bestanden zijn dus erg groot.
 • De meeste software kan geen of maar een beperkt aantal RAW types in beeld brengen, voor Internet browsers bestaan vrijwel geen zogenaamde "RAW MIME types" dus voor verspreiding zijn ze ongeschikt.

TIFF is een al heel oude vorm van compressie van grafische data. Vrijwel alle faxen en ook de zwart-wit fotofaxen die persbureau's vroeger gebruikten werkten met TIFF. Het formaat is ook weer populair bij sommige merken eBook-readers omdat TIFF uit meerdere pagina's kan bestaan. Maar de meeste grafische programma's kunnen van een TIFF alleen de eerste pagina in beeld brengen.

Er zijn zowel lossless als lossy TIFF compressiemethodes. TIFF bestanden zijn vrijwel altijd groter tot veel groter dan kwalitatief vergelijkbare JPEG's en er zijn zoveel TIFF substandards dat je nooit zeker weet of iemand aan wie je een TIFF stuurt deze in beeld kan krijgen zoals jij bedoelt. De meeste fotografen hebben het TIFF formaat dus al lang vaarwel gezegd, sommige gebruiken het nog  voor het archiveren van de bewerkingen die ze op hun RAW bestanden hebben uitgevoerd.

JPEG is een hele krachtige compressiemethode die helaas wel altijd gepaard gaat met verlies aan kwaliteit. Hoeveel dat kwaliteitsverlies is, valt in de meeste bewerkingssoftware in te stellen bij het opslaan. Als je hier niet goed in thuis bent is het verstandig er eens een middagje mee te experimenteren. Bekijk de originele onbewerkte foto's en de zelf opgeslagen jpeg probeersels naast elkaar, zoom in op harde contrasten zoals een kop zwart haar tegen een lichte achtergrond, maar ook op heel subtiele nuances zoals behangpatroontjes en textielstructuren. Als je een te sterke jpeg compressie toepast krijg je zogenaamde artefacten, vreemde blokkerige patronen juist op de genoemde plekken.

Als je bestanden qua aantal kilo/megabytes wilt verkleinen voor gebruik op Internet of om ze per email te kunnen versturen, begin dan altijd eerst met "Afbeelding Schalen", pas breedte OF hoogte aan terwijl het gekoppeld ketting icoon daarachter gesloten is. De andere van de twee waarden verandert dan automatisch de juiste hoeveelheid mee. Gebruik als interpolatie Sinc Lanzcros3. Blijf van de resolutie af. Sla nu op als jpeg (gebruik Gimps standaard JPEG instellingen, zie http://docs.gimp.org/en/gimp-images-out.html ) en kijk of het bestand klein genoeg is voor het doel. Het origineel en het jpeg resultaat zien er nu naast elkaar, tot dezelfde grootte ingezoomd, zo goed als identiek uit. Als het bestand toch nog te groot is, is het met het jpeg opslagmenu mogelijk het nog sterk in te krimpen, maar dat gaat altijd een beetje tot heel veel ten koste van de kwaliteit.

GIF is een heel krachtige compressie voor grafische afbeeldingen met een beperkt aantal kleuren, GIF's kunnen uit meerdere pagina's bestaan die zichzelf bij vertoning op het web afwisselen en zo bijvoorbeeld een animatie-effect geven. Voor foto's is GIF meestal minder geschikt. In een GIF zit altijd een palet opgeslagen met de gebruikte kleuren, meestal maar 16 of 64, soms 256. Als je binnen een gif toch een heel palet van 16 miljoen fototinten wilt hebben, maak je er een bakbeest van.

GIF was in de beginjaren van het Internet erg populair tot de rechthebbende ineens auteursrecht ging eisen op het gebruik ervan. Of ze dat nu nog doen weet ik niet, maar in elk geval gaven ze daarmee de aanzet tot de ontwikkeling van het open source PNG formaat. Als vervanging van GIF is PNG prima en daarnaast is de PNG compressie geschikt voor foto's, zelfs totaal lossless. Maar het nadeel van PNG gecomprimeerde foto's is wel dat het bestand altijd groter blijft dan een vergelijkbare JPEG.

XCF formaat, dit is het beste formaat binnen Gimp voor het opslaan van bewerkte foto's die je later mogelijk nog verder wilt bewerken, waarin keurig alle lagen lossless worden opgeslagen. Het zijn wel behoorlijk grote bestanden en je kunt ze alleen delen met anderen die ook de Gimp ge´nstalleerd hebben.

Na het werken in het XCF-formaat ook nog exporteren in 1 van de hierboven genoemde formaten.

« Laatst bewerkt op: 6 februari 2015, 19:30:18 door FransR »
Wat je wilt, dat kun je!