Toverstaf en Kleurkiezer

 • 0 Reacties
 • 3198 Gelezen
*

Offline FransR

 • 1743
Gepost op: 3 februari 2015, 08:18:03
Toverstaf en Kleurkiezer

Gemaakt door: FransR
Gimp versie: 2.4, gecorrigeerd voor versie 2.8.10
Niveau: beginner met redelijke basiskennis.


Met de toverstaf  &toverstaf; zijn aaneensluitende kleurgebieden te selecteren.
Met de kleurkiezer  &selecteren_op_kleur; zijn alle kleurgebieden te selecteren.
De opties en werking van beiden zijn bijna gelijk.

Gebruik een afbeelding of foto met duidelijke kleuren.
In dit artikel heb ik een detail foto van een bloem (Tradescantia) als voorbeeld genomen.Ga naar "Gereedschap" > "Selectie" > "Toverstaf" (U) of klik in de gereedschapskist op de toverstaf &toverstaf;

Verander voorlopig niets aan de opties en klik ergens op een duidelijk gekleurd punt in de foto, zoals hier op het geel van een meeldraad.
Er is meteen een selectie te zien. Ik heb even flink ingezoomd:Vanaf het aangeklikte punt zoekt Gimp in steeds grotere kringen naar aaneensluitende pixels met ongeveer dezelfde kleur als de aangeklikte pixel.
De selectie stopt als er geen aansluitende pixels meer gevonden worden.

Opties
In de opties zijn een paar dingen instelbaar.Afgezien van de standaardinstellingen van alle selecties zijn dat voor de toverstaf en kleurkiezer:
 • Transparante gebieden selecteren
  Transparante gebieden hebben geen kleurwaarden en kunnen dus ook niet geselecteerd worden. Door het vinkje voor "Transparante gebieden selecteren" aan te vinken zijn ze '''wel''' te selecteren.
  Standaard staat het vinkje al aan.
 • Samengevoegd monsteren
  De toverstaf werkt alleen op de actieve laag, ook al is die niet zichtbaar.
  Onderstaande figuur is een deel van het lagen venster. De actieve laag heeft een verloop van 50% grijs naar wit en een modus "Overheen leggen".  De meeldraad midden-onder is aangeklikt, maar alleen de grijze pixels uit de actieve grijze laag zijn geselecteerd ook al zijn ze niet echt zichtbaar.  Als "Samengevoegd monsteren" aangevinkt is dan werkt de toverstaf op de zichtbare kleur, ook al is die kleur een mengsel van 2 of meer lagen.
 • Drempelwaarde
  De kleurafwijking is in te stellen met de '''drempel'''. De standaardwaarde van de drempel is 15 eenheden. Dat betekent dat alle aaneensluitende pixels met een kleurwaarde van 15 hoger en lager dan de aangeklikte pixel in de selectie komen.
  Door de muis naar rechts-onder te bewegen wordt de drempelwaarde steeds groter en dus ook het geselecteerde gebied.
  Naar links-boven wordt de drempelwaarde steeds kleiner.
  Een getal invullen kan natuurlijk ook. De hoogste waarde is 255 omdat in Gimp dit de hoogste kleurwaarde van elke pixel is.
  In onderstaand voorbeeld heb ik de drempel in de opties ingesteld op 60, waardoor bijna al het geel is geselecteerd.

 • Selecteren op
  Elke pixel bestaat uit getallen voor kleuren, intensiteit, verzadiging en helderheid. Normaal zal van de eerste pixel de samengestelde waarde genomen worden om de selectie te bepalen. Door iets anders te kiezen in het neerklap menu "Selecteren op:" zullen er andere pixels in beeld komen.
  Klik maar eens op "Verzadiging". Dan zullen alle pixels in de selectie komen met dezelfde verzadiging, onafhankelijk van hun kleur.
  In onderstaande figuur is op dezelfde meeldraad geklikt: ook paarse delen met dezelfde verzadiging als de gele helmknop zitten nu in de selectie.


Selecteren op kleur.
Tot nu toe hebben we de toverstaf besproken: alle aaneensluitende pixels van ongeveer dezelfde kleur zitten in de selectie.

Door te kiezen voor "Gereedschap" > "Selectie" > "Selecteren op kleur" (Shift + O) of in het gereedschapsvak te klikken op de kleurkiezer Attach:toverstaf_fig10.png worden alle pixels in de hele afbeelding met ongeveer dezelfde kleur geselecteerd. Zie de figuur hieronder waarin weer dezelfde meeldraad is aangeklikt.Nu zitten alle 6 de meeldraden in de selectie ook al sluiten ze niet aan elkaar aan.
Dit is het enige verschil met de toverstaf.
Alle opties van de kleurkiezer en de toverstaf zijn verder precies gelijk.Succes met het kleuren selecteren.
« Laatst bewerkt op: 3 februari 2015, 13:19:18 door FransR »
Wat je wilt, dat kun je!