De Basis

  • 0 Reacties
  • 2589 Gelezen
Gepost op: 15 januari 2015, 21:16:22
Signatures: De Basis

Ontwerp door: tomahowk
Gimp versie: 2.4, gecontroleerd met Gimp 2.8.10
Niveau: al veel met Gimp gewerkt.


Signatures bestaan in allerlei maten en vormen. Maar hoe weet je nu welke maat goed is? En wat betekenen die specifieke engelse begrippen nou allemaal? In deze uitleg zal ik proberen daar wat meer info over te geven.

Wat kan je hierin terug vinden:
1. Wat is een Signature?
2. Formaat van een Signature
3. Welke bijzaken heb je nodig voor een Signature?
4. Typisch Engels specifieke begrippen (o.a. Render, Flow.. etc.)
5. Bepaalde Technieken
6. Tekst en Borders

1. Wat is een Signature!!
De benaming betekent: Handtekening, een berichtje, of plaatje wat elke keer onder je post (Bericht) op een forum automatisch belandt, dit kan je instellen in je profiel. Onder Signatures verstaan mensen verschillende dingen (wat zelfs ook kan varieren per website):
  • Zo is een Signature soms ALLES wat onder je post komt te staan, dus zelfs links naar je website bijvoorbeeld.
  • Soms wordt een signature gezien als het plaatje wat onder je post komt te staan, link en tekst eronder doen er dan niet toe.

In geval 1, noemt men meestal het plaatje een zogenaamde “Tag” . Signatures worden ook wel afgekort tot “Sig”

Enkele voorbeelden van Tag’s of Signatures (dit zijn mijn eigen voorbeelden, maar denk niet dat dit de beste zijn! Het kan veel en veel beter ;) )2. Formaat van een Signature!
Er zijn verschillende maten Signatures (ik blijf het op Signatures houden ipv Tag, zie punt 1). Meestal wordt als grootst gezien 600x200 (in pixels):Daar binnen kan je dus lekker variëren maar meestal wordt een grootte gebruikt van ongeveer: 400x130 á 140:LET OP: Hoe groter je je signature maakt, hoe meer je hem moet vullen, een lege signature is natuurlijk niet leuk, zeker als beginner zou ik dus een kleinere afmeting nemen.

3. Welke bijzaken heb je nodig voor een Signature
Voor een Signature worden verschillende dingen gebruikt, deze zijn meestal::


Scanline Pattern


Gewoon Pattern:


C4D (maar dan 20x zo groot :D)

Brushes, zijn er in verschillende soorten, de 2 meest gebruikte zijn:


Abstract-Grunge Brush


Splatter/Splash Brush

Waar vind je deze dingen? Patterns en Brushes: zoek op de naam van Brushes (onthoudt dat GIMP ook Photoshop brushes ondersteunt: zet gewoon de .abr file in je brushes map!) C4D: zoek op C4D, of in de categorie Abstract Renders.

4. Typisch Engels specifieke begrippen (o.a. Render, Flow.. etc.)
De meeste signature-tutorials zijn in het engels, het meeste begrijp je daar al snel van, maar wat betekenen die rare begrippen nou? Hier een klein lijstje.
Render: de render is het plaatje waar je de rest van de signature omheen bouwt bijvoorbeeld:(deze render is gevonden op www.freakygaming.com, maar die site is niet meer aanwezig..... )

Focal: Het gedeelte waar je aandacht naar toe wordt getrokken, en daarom ook het belangrijkste punt, is meestal ook je Render.

Flow: Dit is moeilijk uit te leggen, met flow wordt bedoeld: het moet lekker lopen, en niet tegen de rest van de richting in van de signature

Tot Slot: de vertaling van de engelse laag modussen:5. Bepaalde Technieken

Er zijn een aantal signature tutorials die al niet eens meer bepaalde technieken behandelen, soms is het dan zelfs moeilijk om erachter te komen wat daar nou mee bedoelt wordt.

Laag: Als er staat maak een nieuwe laag, doe dat dan ALTIJD ERBOVEN! Tenzij het nadrukkelijk wordt gezegd dat NIET te doen, maar dan staat er vaak bij waar de laag WEL moet.

C4D: hoe gebruik je deze nou eigenlijk? Je hebt je signature, maakt een nieuwe laag erboven, en plaatst daar de c4d, inclusief het zwart rondom! Zet de modus van die C4D laag op:  - Screen -> Scherm - Dodge -> Lichter - Grain Merge -> Grain Merge - Addition - > Optelling

Wanneer er alleen staat: doe er een paar C4D’s bij, dan gebruik je gewoon de modus
 
 Screen -> Scherm

Displace -> Verplaatsen

Displace in het nederlands verplaatsen en is een wat vreemde optie, die niet altijd even duidelijk wordt uitgelegd: je maakt een nieuwe laag en vult deze met de sparks brush Daarna verplaats je deze laag door: Filters>Projecties>verlpaatsing. je houdt deze op de standaard instellingen: Resultaat:Zet nu deze laag uit door op het oogje te klikken, en dupliceer je render laag (bijv.) Nu ga je weer naar Verplaatsen optie en zet de 2 menuutjes op de “Sparks laag”:Copy Visible Dit is meer ook een standaard iets in GIMP, ga naar Bewerken>Kopie Zichtbaar en plak op een totaal nieuwe laag.

Gradient Map Dit wordt vaak in combinatie gedaan met Copy Visible, aangezien het de hele signature moet veranderen. Hoe doe je dit: kies een gradient, (of met eigen kleuren, bijv zwart>rood, of uit de voorgeprogammeerde gradients: bijv. Yellow Orange) Ga naar: Kleuren>Kleurverloop>Verloopprojecties. Dan wordt er vaak in een signature tutorial gezegd hoe je de laag modus moet in stellen, en de transparantie.

Gradient (Kleurverlopen) schermpje:Clipping Mask Een optie die vaak niet in beginners tutorials word gebruikt. Zelf heb ik hem ook nog niet helemaal door… Zover ik weet: Maak een nieuwe laag, en brush hier en daar wat met bijv Splatter Brush (zie punt 3) Doe Alpha to Selectie op deze Splatter Laag. En sla de selectie op als Kanaal. Doe nu een Zichtbare Kopie op een nieuwe laag, en doe de Splatter Laag uit ( oogje ) maak bij de Zichtbare Kopie een Masker van het zojuist gemaakte kanaal, beweeg nu de kopie er onder het masker door, zodat je eigenlijk een herhaling krijgt van je signature op hele kleine stukjes.

6. Borders en Tekst
Hier valt niet veel over te zeggen.

Borders doe je via: Filters>Decor>Rand toevoegen. Voor een dunne border zet je bijvoorbeeld x op 1 en y op 1. De kleur stel je zelf in en druk op OK. Hierbij kan ik alleen zeggen: kijk wat mensen met hun borders hebben gedaan en probeer het is uit op je eigen signature

Bij Tekst: blijf niet stikken bij je huidige setje “Fonts” van Gimp zelf, maar download wat GOED passends (denk dus aan de “Flow” punt 4) van een site als bijvoorbeeld: Denk er ook aan dat je hem niet te groot maakt en niet te duidelijke kleur geeft, het gaat niet om de tekst, maar om de wat je van de rest van de signature heb gebakken!

Tot Slot/Conclusie:
Let op deze punten:
  • Zorg dat de render meer overloopt in de achtergrond van de sig.
  • Zorg dat de tekst past bij de kleuren van je sig, en zorg dat de tekst niet al teveel opvalt.
  • Schenk meer aandacht aan de kleuren die je gebruikt, heel belangrijk dat deze goed bij elkaar passen. Gebruik de kleuren van de render in de achtergrond van je sig.
« Laatst bewerkt op: 5 februari 2015, 08:36:23 door FransR »
Happy Gimping,

E. Sullock Enzlin