De interface.

 • 0 Reacties
 • 3222 Gelezen
Gepost op: 10 januari 2015, 17:17:05
Dit is een test niet op reageren

Je kunt het lezen, printen en downloaden maar wat er vandaag staat kan morgen weer veranderd zijn.
De Forumbeheerders

================================================
Les 1: De interface.

Gemaakt door: Bjarno
Gimp versie: 2.?.?Hoe werkt gimp en hoe ziet het programma eruit.

GIMP heeft een interface van drie vensters. Zo heb je het hoofdvenster, het laagvenster en het afbeeldingvenster. Bij oudere versies van gimp (gimp 2.4. en ouder) geeft dit problemen omdat alle vensters ook beneden in je programma balk komen te staan.
Hieronder staat een afbeelding met alle basisvensters. Indien je een filter toepast komt er nog een venster bij, maar dit is nu nog niet belangrijk.Nu gaan we verder in de details:

A = Het lagen en kanalen venster
In dit venster kun je geen bewerkingen uitvoeren. Hier kun je eenvoudig een penseel kiezen om daarna in het hoofdvenster (C) de penseeltool kiest. Hier vind je als basis ook patronen, verlopen, geschiedenis, paden en kanalen. Maar je kunt nog dingen toevoegen. Dit doe je door op het icoontje te drukken met een pijl. Daar kies je tab toevoegen en dan kan je een nieuwe tab kiezen. Je kunt kiezen uit 24 tabs. Ook nog even een tip voor iedereen. !!!Sluit dit venster niet!!!. Al gedaan?? Lees dit./

B = het afbeeldingvenster
Hier zul je je huidige afbeelding zien indien je dit gekozen hebt. GIMP start niet op met dit venster. Dat normaal is want GIMP kan moeilijk een afbeelding openen terwijl je een andere wilde (je kunt wel het venster sluiten).

Bovenaan zie je verschillende menu's hier is eventjes uitgelegd in het kort:
 • bestand: mogelijkheid tot opslaan van afbeelding, afdrukkenof te importeren.
 • bewerken: Hier kun je uitgevoerde stappen terugrollen en knippen en plakken. Ook de mogelijkheid om een selectie te vullen met een kleur of patroon:
 • selecteren: Algemene bewerkingen met je huidige selectie. Je kunt krimpen, uitvergroten, distorten (ouder maken), afronden en nog meer i.v.m. je huidige selectie
 • beeld: inzoomen, uitzoomen, uitlijnen op het raster en nog meer
 • afbeelding: mogelijkheid tot het transparant maken van een afbeelding of te schalen, canvas groter maken of je afbeelding draaien.
 • laag: mogelijkheid tot het aanmaken van een nieuwe laag of een laag te verplaatsen. Ook kun je een tekst (te maken in C) naar een selectie te maken.
 • kleuren: Hier kun je eenvoudig kleuren aanpassen of je foto in zwart-wit omzetten.
 • gereedschap: Hier vind je voornamelijk tools (of gereedschappen) die je in C ook vind (zie C)
 • dialogen: Als een pop-up een tab die je in A kunt maken.
 • filters: Belangrijke bewerkingen voor je afbeelding. Te veel om op te noemen maar je kunt je selectie vervagen, ruis erop zetten, vervormen, animeren en nog veel meer
 • Script-fu (oudere versie),Phyton scripts (oudere versie): Zelfde als filters.
  Eventueel kunnen hierna ook nog plug-ins en filterverzamelingen komen door een andere auteur

C = Het hoofdvenster
Hier staan de belangrijkste tools die je nodig hebt om een afbeelding te bewerken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: selectie, schalen, perspectief, de gom, paden, vullen en nog veel meer.


« Laatst bewerkt op: 1 december 2015, 16:09:06 door FransR »
Happy Gimping,

E. Sullock Enzlin