Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - E. Sullock Enzlin

Pagina's: [1] 2 3 ... 155
1
Stel je vragen! / Re: Achtergrond vervagen en vergrijzen
« Gepost op: 2 mei 2019, 16:55:47 »
Dit doe je met maskers. Met maskers kun je gebieden juist van een bewerking uitsluiten danwel alleen de bewerking daarop toepassen. Maak voordat je begint eerst een backup bestand. Daarna dupliceer je je layer, de onderste is je origineel en zet je vast. Met de layer daarboven ga je aan het werk.

2
Stel je vragen! / Re: bijsnijden na roteren
« Gepost op: 1 mei 2019, 20:02:16 »
'andere rotatiehoek' zie ik nergens staan onder Beeld ??? Ah ik kijk onder de verkeerde tab ik zie nu ook andere rotatiehoek en ik zie nu ook wat het verschil is. Onder beeld gaat het roteren tov het midden. bij de ander kun je een willekeurig draaipunt kiezen. Maar waarom er twee rotatie gereedschappen zijn is mij nog een raadsel. Misschien zie ik nog iets over het hoofd.

Werk met Gimp 2.10.8 onder Linux 18.04 (Bionic).

3
Stel je vragen! / Re: bijsnijden na roteren
« Gepost op: 30 april 2019, 20:47:22 »
Even een testje gedaan.
Onder Beeld->transform roteren kan ik alleen +/-90 of 180 graden draaien. Onder Gereedschap->roteren (CTRL R) is elke hoek mogelijk. Ik snap niet precies wat je met foto omslaat bedoelt. Je moet wel rustig, met kleine stapjes de hoek aanpassen. De schuifbalk doet dat veel te ruw.

4
Stel je vragen! / Re: bijsnijden na roteren
« Gepost op: 30 april 2019, 17:46:27 »
Dat mesje  &bijsnijden; bestaat bij mij nog steeds ook in Gimp 2.10.8.

Het volgende is van invloed: bij voorkeuren -> interface -> icon thema heb ik legacy gekozen en niet color. Bij color verdwijnt het mesje en worden het twee winkelhaken.

5
Stel je vragen! / Re: bijsnijden na roteren
« Gepost op: 29 april 2019, 16:51:00 »
Als je de foto in de juiste stand geroteerd en gefixeerd heb  kun je met deze tool &bijsnijden; je foto bijsnijden.

6
GIMP resources / Re: Gimp 2.10 en verborgen features
« Gepost op: 29 april 2019, 12:10:22 »
Maak een virtuele machine (VM) aan met bijvoorbeeld VirtualBox. Kun je heerlijk spelen zonder je basis systeem over hoop te halen.

Een tip. Maak die virtuele machine aan met een dynamische schijf dan kun je achteraf die VM eenvoudig vergroten mocht je te weinig schijfruimte voor de VM hebben. Nadeel is wel dat de VM met dynamische schijf minder soepel draait. Een niet dynamische schijf kan ook maar dan moet je wel meteen weten hoe groot die schijf dient te zijn. Het vergroten van zo'n schijf kan maar zal ik je niet direct aanraden.

Zelf heb ik Linux (Xubuntu 18.04) als native systeem met daarop een aantal VM's.

7
GIMP resources / Gimp 2.10 en verborgen features
« Gepost op: 26 april 2019, 18:37:13 »
Liep er zomaar tegenaan: Gimp heeft verborgen features. Hoe tover je deze tevoorschijn?

In Linux (windows):
1. Open terminal (command prompt)
2. start Gimp als volgt: gimp --show-playground (voor windows is het 'gimp-2.10' ipv gimp dacht ik)
3. onder Edit > Preferences > Playground (bewerken > voorkeuren > playground) vink de volgende tools aan:
   - N-Point Deformation tool en
   - Seamless Clone tool
4. start gimp opnieuw op

en heb plezier.

Let op!!
Deze tools zijn experimenteel en hebben de neiging om te crashen op de meest ongelukkige momenten.

edit:
bron: https://www.omgubuntu.co.uk/2018/05/gimp-2-10-ubuntu-download

8
G'MIC zou wel onder 2.10.10 dienen te werken.

9
Bijna alles in de menubalk loopt via script/plugins. In je script/plugin moet je je plugin registreren en aangeven in welk menu je het wilt hebben. Bijvoorbeeld ik heb Indexprint in het Bestandsmenu gezet in de sectie met print opdrachten maar ik had het ook in het Filtermenu kunnen zetten. Nu zijn de verdwenen opties allemaal toevoegingen aan Gimp en derhalve zou er dus script/plugins aanwezig moeten zijn.  Toen heb ik een textsearch gedaan op een ontbrekende optie in v2.8. Voila in de script sectie van Gimp kwam dit script voor, script gecopieerd en in de scriptfolder van 2.10 geplaatst. Gimp herstarten en ..... de ontbrekende optie was niet ontbrekend meer.

Waar vind je de ontbrekende scripts/plugins? Kijk onder preferences (voorkeuren) welke dirs aan de script/plugins zijn gekoppeld. De ontbrekende opties vind je in de installatiedir van Gimp niet de user dir.
Waar zet je ze neer. Bijvoorbeeld in de userdir in de correcte map (.scm in de script dir, de overige in de plugin dir) maar in de installatiedir kan natuurlijk ook dan zijn ze voor iedereen toegankelijk.
Succes.

Edit.
Nog vergeten. Ontbrekende scripts/plugins kunnen weleens niet meer compatibel zijn met 2.10 dus als je de ontbrekende plugins uit 2.8 haalt kijk dan niet gek op als ze misschien niet meer werken of ander gedrag vertonen. Maarrrrr..... niet geschoten is altijd mis.

10
Gevonden !!!!

De ontbrekende plugins/scripts zijn opzettelijk(??) weggelaten maarrrrr...... als je v2.8 nog ergens hebt kun je ze daar vandaan halen en in je plugin/script folder plaatsen.

11
Aha Gandi weer wat kennis erbij.

Heb even windows geinstalleerd en Gimp (V2.10.10) voor windows en inderdaad ook in de allernieuwste windows uitvoering zijn deze opties verdwenen ondanks wat de documentatie vermeld. Dit is of opzettelijk gedaan of een bug. Als ik de documentatie mag geloven dan valt het onder een bug.

Nog even verder gezocht. Ik vond iets als dat je de ontbrekende opties uit een oudere versie kunt halen en dan in de nieuwe erbij kunt plaatsen. Helaas was deze info erg summier en heb ik het verder ook niet uitgezocht. Ik ga daar nog wel een keer naar kijken.

12
Ik neem aan dat je deze bedoelt: https://www.gimp.org/, dit is de enige officiele site. Daar is trouwens niks Amerikaans aan maar het zit er dik in dat de site gehost wordt in Amerika.

Maar ik lees net het volgende in de documentatie (https://docs.gimp.org/2.10/en/gimp-file-create.html).
Onder Linux ontbreken de create -> logo's, button's, themes etc. allemaal maar niet onder windows!! Het is dus geen bug maar een "Linux probleem".

13
Stel je vragen! / Re: Afwijkende cursor positie
« Gepost op: 8 april 2019, 16:47:43 »
Is me niet direct opgevallen maar al langer komt mijn tekst niet op de te verwachten cursor positie. Ik moet bijna altijd mijn tekst naar de juiste positie verschuiven.

Naast gimpusers kun je ook te raden gaan bij gimpchat en gimptalk (ligt er vaak uit).

14
Mmm dat zou wel raar zijn. Welke US site bedoel je??

15
Huiskamer / Re: Afbeeldingen zijn weg
« Gepost op: 2 april 2019, 17:34:31 »
Ziet er ook mooi uit. Ik weet niet eens meer hoe je vorige eruit zag ;D

Pagina's: [1] 2 3 ... 155