Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - klokke

Pagina's: [1] 2 3
1
Stel je vragen! / Re: Hoe moet men Programmeer-code aangeven
« Gepost op: 4 oktober 2019, 10:09:19 »
Heel vreemd ....

Mijn opgemaakt bericht wil hier niet in ...
Enkel de afbeelding kan ik in het bericht plaatsen ....  ???

Groet,
klokke.


2
Stel je vragen! / Re: Hoe moet men Programmeer-code aangeven
« Gepost op: 4 oktober 2019, 09:52:44 »
Doe het als volgt:

zie afbeelding.


3
Lees ook eens:

in Gimp: - probeer de hexcode te achterhalen van het kleur uit het PSD (Photoshop ?)bestand dat je opende.

https://www.allaboutpc.nl/gimp/hexcode-achterhalen/

Vergelijk dan met wat je in deze link vindt:
 
https://www.rapidtables.com/web/color/Gold_Color.html

En stel dan de juiste kleurcode in voor uw tekst volgens de hexcode gevonden/vastgesteld in Gimp en die, corresponderende, hexcode uit de tabel.

Werkt dat ?
Succes.
klokke.

P.S.
Je zal, als je even zoekt op het internet, ook lezen dat er verschillen zijn in verwerking van foto's van websites, en dat er verschillen zijn tussen sRGB en AdobeRGB ... vandaar wellicht jou probleem. Het zal even zoeken zijn hoe je dit het best aan kan / zal pakken. Een pasklare oplossing heb ik niet, maar het is, misschien, reeds een aanzet tot het vinden van een oplossing.

4
Stel je vragen! / Re: bijsnijden na roteren
« Gepost op: 30 april 2019, 13:31:48 »
Citaat
Ja, dat mesje is in Gimp 2.10 verdwenen.

Mesje - afbeelding (icon) is verdwenen maar bestaat nog --- het is vervangen door een ander icon en noemt 'bijsnijden' in Gimp 2.10.10.
Zie afbeelding:


5
@ Forum,
@ john441220,

Ik heb in LinuxMint 19.1 xfce, via de ppa, Gimp 2.10.8 geïnstalleerd.

Ik moet, daarbij ook vaststellen dat, in Gimp 2.10.8 versie, in LinuxMint 19.1 (xfce) die gemelde onderdelen niet voorkomen. :(Of dit in Gimp 2.10.10 = de laatste en nieuwste versie voor LinuxMint 19.1 verholpen is kan ik nog niet achterhalen, want een ppa van Gimp 2.10.10 installeren lukt, momenteel, nog niet. :(

Wat de inhoud van Menu --> Aanmaken, in de nieuwste Gimp-versie 2.10.10 voor Windows is, kan ik niet zien (heb géén windows meer).

Ter aanvulling/info/vaststelling. Afwachten tot er een update/upgrade voor handen is ?

Mvg.,
klokke.
 

6
Ter info:

Gimp 2.8.22 ( met LinuxMint 18.3- Cinnamon )

Bestand --> Aanmaken --> Fx-Foundry --> Animation/ Logo's/ Render... hangt ook een beetje af van: welke Gimp-plugins je bijkomend hebt geïnstalleerd --- dan kan die lijst groter/uitgebreider zijn ...

7
@  john441220,

Citaat
Ik werk niet onder Linux en kan dus niet oordelen of dit wel dan niet werkt.
In elk geval werkt het niet onder Windows.

Sorry, ik kan je daar dan niet bij helpen. Ik werk, al enkele jaren niet meer met Windows.
Stel die vraag dan eens op een Windows-forum - waar ze jou, misschien wel, kunnen helpen met dit probleem.

Mvg.,
klokke.

8
@ john441220,

Citaat
Onder het menu Bestand/Aanmaken staan enkel de 4 standaardopties (klembord, webpage, scanner, schermafdruk).
Hoe krijg ik de bijkomende opties (Knoppen, Logo's, New brush, Patronen, Webpaginathema's) terug?

! --> Ze zijn er wél degelijk en aanklikbaar (bruikbaar) in de Gimp-versie 2.10.10 bij mij. zie bijlage.
(De opties zijn niet alleen aanwezig maar, ook bruikbaar bij mijn versie van Gimp.)

Ik gebruik PCLinuxOS64-2017.11.iso-Maté - Kernel 4.4.178 (LTS) (= 'Rolling Release' - de programma's worden voortdurend bijgewerkt).

Het is dus géén bug in PCLOS.
Ter info.

Mvg.,
klokke.

P.S.:
voor de Ubuntu-derivaten en Ubuntu zelf kan je de laatste en nieuwste versie van Gimp = 2.10.10 via een PPA installeren. Maar ...
Citaat
Nieuwe versies van GIMP in mijn Xubuntu 18.04 lopen via de bekende ppa van Otto Meier. Dat is nog even wachten op de 2.10.10.
uit: https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?PHPSESSID=8lma1pcarhud5vd53vlvnfre47&topic=106175.msg1031056#new

9
Stel je vragen! / Re: Technische camera-beeld corrigeren.
« Gepost op: 18 september 2018, 10:56:13 »
Leuk! Ik volg dit met heel veel interesse...

Even een bijdrage bij dit onderwerp, nl.: bij een perspectief (enkelpunts, éénpunts of natuurlijk perspectief, 3-D of 2-D) heb je bij de diepte van het voorwerp altijd een reducering/vermindering van de werkelijke afmeting. Dat kan je heel duidelijk zien bij de afbeeldingen in het bericht van 16 september door denzjos.
Ook bij het tekenen/schetsen van voorwerpen in een natuurlijk perspectief, 2D en 3D kom je dit tegen: de diepte wordt gereduceerd -- de verticale lijnen komen dan dichter bij elkaar hoe dieper je kijkt, ook de hoogte verkleind naar mate het verder in de diepte gelegen is (natuurlijk perspectief) -- is vooral duidelijk op bijgaande afbeelding.
Bij een isometrisch perspectief blijven de afmetingen in de diepte, de breedte en in de hoogte op 1:1.
Bij een dimetrisch perspectief wordt de diepte gereduceerd en de hoogte blijft 1:1, net zoals bij het cavalierperspectief.
Meer info:  https://arch-i-nfo.blogspot.com/2011/12/soort-perspectieven-en-zichten.html

                 http://www.joostdevree.nl/shtmls/perspectief.shtml

                 https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijnperspectief

In de fotografie is dit ook zo en bij een technische camera wordt er nog veel meer gewijzigd/aangepast/gemanipuleerd en bijgesteld tot de afbeelding (bijna) perfect is en kan voorgesteld worden aan het publiek.

Mvg.,
klokke.

10
Stel je vragen! / Re: De nieuwe Gimp 2.10
« Gepost op: 13 juli 2018, 12:54:50 »
@ Squadracorse,

Citaat
C) Nu heb ik nog een klein dingetje, eigenlijk best erg zoiets en ook nu weer het e.e.a. geprobeerd. Zijn de mogelijkheden van de dokbare vensters veranderd / gewijzigd? In de vorige versie had ik links en rechts twee losse dokbare vensters, links het gereedschap en gereedschapsopties en aan de rechterkant de lagen, paden, lettertype etc. Nu heb ik ze vast aan mijn canvas maar dat vindt ik niet prettig. Maar wanneer ik ze los op het canvas leg en ik bewerkingen uitvoer, verdwijnen elke keer die beide vensters....heel gek. Iemand een tip of oplossing hiervoor?
 

* heb je al geprobeerd om via het menu: Vensters > Enkel Venstermodus ... te 'ontvinken' én daarna Gimp opnieuw op te starten ? dan start Gimp terug op met de 'losse' Vensters die je, zoals je wenst op een ander (extra) scherm (of plaats op het scherm als je een groot-formaat scherm hebt) kan 'dokken'/plaatsen.

Citaat

A) In 2.10 is er een nieuwe tool is toegevoegd, de "Handle Transformation" tool waarmee je allerlei nieuwe vormen kunt maken. Ik krijg zelf het idee dat het daarmee ook mogelijk moet zijn om een afbeelding over zijn Y as te kunnen laten roteren, dus niet met de klok mee/tegen maar echt om de Y as, als een soort 2D of 3D effect. Het gaat mij niet om de diepte (3D) maar stel dat ik een afbeelding heb, genomen schuin van voren. Nu wil ik heel graag deze afbeelding zo laten draaien alsof je er recht van voren tegenaan kijkt. Dat lukt mij niet en zoekend naar tutorials en beschrijvingen kom ik met 2.10.4 niet verder. Is dit wel mogelijk? Of kan dit niet en heb ik daar andere software voor nodig? En zo ja, welke "freeware" software kan daar goed voor gebruikt worden?
 

* probeer eens: de filter:  G'MIC-GTK --> zie bijlage 1. (desnoods eerst installeren via Synapticpakketbeheerder)

Citaat
B) Een selectie maken met met de Lasso tool is op zich geen probleem maar het lukt mij niet om die te bewerken. Met 2.8 kon ik een vrije selectie maken en door puntjes te zetten en vervolgens te sluiten en had je die bepaalde selectie. Wanneer dat bewerkt gaat worden krijg je de "lopende miertjes". Inmiddels heb ik begrepen dat bij de versie 2.10.4 nog geen "lopende miertjes" worden maar ik kan nog steeds die selectie niet bewerken. (overigens een rechthoekige selectie bewerken is wel mogelijk, net als een ovale selectie, daar heb ik weer geen probleem mee en die selecties worden ook keurig netjes aangegeven met de "lopende miertjes".

* de modus aan rechterzijde al eens geprobeerd ? zie bijlage 2.

Succes.
Groet,
klokke.

11
Stel je vragen! / Re: nieuwe mogelijkhedenin 2.10
« Gepost op: 13 juli 2018, 09:23:19 »
Citaat
Waarschijnlijk een functie die vanaf 2.10 beschikbaar is en dat is helemaal aan mij ontgaan ;-)

Dit was al mogelijk in versie 2.8.22 hoor.

Citaat
Nu heb ik nog een klein dingetje, eigenlijk best erg zoiets en ook nu weer het e.e.a. geprobeerd maar ergens zit ik vast.
Met 2.8 kon ik een vrije selectie maken en door puntjes te maken en aan het einde te sluiten kreeg je die bepaalde selectie.
Uiteraard probeer ik dat ook bij 2.10.4 en bij de laatste actie wordt de selectie gemaakt maar weergegeven als een niet-knipperende lijn, en naar mijn idee dus ook geen selectie. Ik denk dat ik ergens in de basisbeginselen iets verkeerd heb ingesteld, alhoewel ik niet veel veranderd heb aan de instellingen. Maar een vrije selectie maken (lasso tool heet dat toch??) lukt mij niet want als ik probeer te kopiëren wil dat niet, plakken niet, vullen met een kleur e.d. wil allemaal niet. Erg vervelend want dat is wat ik - en ik denk net als vele anderen - heel veel gebruik. 

Deze 'niet-knipperende lijn' of selectie vertoont inderdaad de 'lopende miertjes' niet na de selectie, maar als je dan een bewerking kiest, dan vertonen die zich wél. Waarschijnlijk nog een onvolmaaktheid. De 'selectie' moet ook juist/perfect gesloten zijn!
Ondertussen is Gimp bijgewerkt naar versie 2.10.4. ( waarin zich dat ook voor doet)

Een tip: als je zin of goesting hebt, volg een cursus 'Werken met Gimp' (ik volg ook een cursus - de derde module is ondertussen geëindigd en de vierde start terug in september, in het ontmoetingscentrum, hier op de gemeente -- België). Ik heb van deze cursus al heel veel opgestoken en geleerd -- iets wat je, in je eentje, minder snel zal doen. Samen werken met anderen, ervaringen uitwisselen, van je gemaakte fouten leren, op een cursus is 'goud' waard en verrijkt de kennis en zorgt voor sociaal contact met de andere cursisten -- ook al zijn het Windows-adepten (ik gebruik géén Windows meer -- sedert 2014, alleen nog een 'Linux-gestuurd besturingssysteem' zijnde: PCLinuxOS-Maté -64bit én LinuxMint 18.3 Cinnamon-64bit). De cursus volg ik met mijn laptop, waarop LinuxMint 18.3 Cinnamon-64bit, geïnstalleerd is.

Geniet van het "gimpen".

Groet,
klokke.

Aanvulling: maar, ik denk dat we aan het afdwalen zijn ... we zijn bezig met deze topic te 'vervuilen'.
Probeer een andere topic te vinden waar dit wél verder aan bod kan komen, of, start een andere topic op met een probleem of vraag.

12
Stel je vragen! / Re: nieuwe mogelijkhedenin 2.10
« Gepost op: 12 juli 2018, 23:20:30 »
Citaat
Vraag a) hoe je de geopende afbeeldingen naast elkaar boven je canvas zichtbaar maakt??

bedoel je zoals  in onderstaande afbeelding: ?

open de afbeeldingen één - voor - één en ze verschijnen dan boven het canvas (naast elkaar).


14
Showcase / Splash-screen ontwerp
« Gepost op: 4 juni 2018, 13:14:45 »
@ Forum,

vandaag, met Gimp 2.10.2, enkele splash-screens voor Gimp 2.10 ontworpen:

TIP:
-- vooraf de afbeeldingen, die je wilt gebruiken, verzamelen in een aparte map/folder.
-- de afbeeldingen moeten,op zijn minst, een grootte hebben van 250 kB.
-- de afbeeldingen opslaan als .png ( exporteren als ) en ook opslaan als .xcf om ze achteraf nog te kunnen bewerken in Gimp.

De afbeeldingen (splash-screens) dan kopiëren in:
--> als volgt:(= werkwijze voor een 'Linux-gestuurd besturingssysteem')
*** in: -- home/<jouwgebruikersnaam>/.config/Gimp/2.10/ ...creëer daarin een folder en benoem deze als "splashes".
Kopieer er dan de nieuwe afbeeldingen naar toe.Telkens je dan Gimp opstart, wordt er een nieuw splash-screen vertoont waarbij je het laden van de verschillende componenten ziet voorbij komen.

Succes!

groet,
klokke.

15
GIMP resources / Re: Indexprint
« Gepost op: 28 mei 2018, 07:54:38 »
@ Forum,

ik heb Gimp 2.10.2 (gisteren een update gehad - via Synaptic - in PCLinuxOS Maté 64-bit) en daar vind ik indexprint ( in de menu-sectie printen ) niet.

--->  ???  - Hoe kan ik dit bewerkstelligen / in het menu krijgen?

De info op het net is daar wel wat summier over.
Ik heb de beschrijving/installatie-procedure over indexprint wel gevonden... maar dit kan voor mij niet omdat ik met een 'rolling-release' linuxsysteem werk (Mandriva-vork -- rpm). Compileren ... -- heb ik weinig of geen kennis van ...

De Gimp-plugin-registry zit, bij mij, niet in Synaptic (PCLOS Maté  -- PCLinuxOS kent / gebruikt géén PPA's, Flatpaks of Snaps -- wat wél kan: App-Images downloaden en uitvoeren).
 
Als ik in LinuxMint 18.04/64 én Ubuntu 18.04 LTS/64, op mijn test- en cursuslaptop met Gimp 2.8.22 werk, heb ik wél de beschikking over Gimp-plugin-registry (FxFoundry  + extra filters) maar ook géén 'indexprint'  ??? .

Voor de cursus die ik momenteel volg (3de module 'werken met Gimp') is dit nodig (alle andere cursisten werken met de aanwezige Windows computers en ik gebruik mijn laptop waar LinuxMint 18.04/64 -Cinnamon- op geïnstalleerd is -- alzo bewijs ik dat een 'Linux-gestuurd besturingssysteem' even goed mee kan. Ik moet wel, af en toe, eens zoeken omdat bepaalde handelingen iets "anders" staan/of uitgevoerd kunnen worden -- maar voor de rest gaat het prima.  :) )

[Als ik een indexprint van foto's wil maken dan kan ik daar XnView MP voor gebruiken ( zit in PCLOS in Synaptic en in Ubuntu en LinuxMint niet -- moet je als extra downloaden   https://www.xnview.com/en/xnviewmp/   ...  en installeren met GDebi )]

Pagina's: [1] 2 3