Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Wilfried54

Pagina's: [1] 2 3
1
Stel je vragen! / Re: panoramische vervorming corrigeren
« Gepost op: 12 april 2018, 17:33:07 »
Dank je ik ga dat eens bekijken. Ziet er niet simpel uit.

2
Stel je vragen! / panoramische vervorming corrigeren
« Gepost op: 10 april 2018, 10:06:19 »
Hallo,

Ik krijg de vraag om deze foto https://imgur.com/9HpT9dd
'in orde' te brengen. Ze is getrokken met een soort panoramische lens. De vervormingen zijn verschrikkelijk.

Iemand enig of hier een plugin / tool voor bestaat?

Dank je, Wilfried

3
Stel je vragen! / Re: Dubbel belichte foto corrigeren
« Gepost op: 30 december 2017, 20:56:08 »
Sorry dit is volgens mij onmogelijk om technisch op te lossen.

4
Goe bezig, ik leer hier ook van. Ik ben nog niet veel bezig geweest met paden. Doe voort en post je bewerkingen, daar leert iedereen van...

5
Stel je vragen! / uitvoerkanaal in kanaalmixer
« Gepost op: 15 november 2017, 12:44:46 »
Kan iemand mij het uitvoerkanaal uitleggen in kanaalmixer? Ik snap de werking van het ding wel voor een zwart/wit omzetting te maken. Maar ik snap niet goed wat dit uitvoerkanaal doet. Als ik bijvoorbeeld rood kies, dan verminder / vermeerder ik rood met alle drie van de schuifregelaars. Hetzelfde voor de twee andere kleuren.

Kan iemand mij daar wat uitleg over geven en misschien een voorbeeldje?

Dank je, Wilfried

6
Fotobewerking met GIMP / Re: Blauwe lucht maken
« Gepost op: 14 november 2017, 10:30:08 »
En kijk eens hier: http://www.dutchgimpers.nl/index.php/topic,1334.msg10125.html#msg10125, een uitbreiding op je blauwe lucht

Dank je, dat lijkt inderdaad een mooie uitbreiding. Dat ga ik eens uittesten.

7
Fotobewerking met GIMP / Blauwe lucht maken
« Gepost op: 13 november 2017, 18:23:40 »
Stel je hebt een landschap geschoten met een mooie blauwe hemel, maar op de foto is de hemel helemaal uitgebrand. Tenzij je meerdere belichtingen hebt gemaakt zit er niets anders op dan de blauwe hemel zelf te maken. Gelukkig gaat dat gemakkelijk in GIMP. Hieronder een voorbeeld:- Dupliceer de laag en noem de nieuwe laag Lucht.
- Zet de dekking van deze laag op 70 procent.
- Zet de modus op Enkel donker maken.
- Voeg een Alfakanaal toe als dit nog niet het geval is.
- Voeg een laagmasker toe met Grijswaardekopie van laag en maak het zichtbaar.
- Kies Kleuren Drempelwaarde en zet de drempelwaarde zodanig dat alleen de lucht nog wit is.

Hieronder zie je de waarde die ik ingesteld heb in dit voorbeeld:- Maak met een zwart potlood alles wat geen lucht is zwart in het laagmasker.

Dit is het bewerkte laagmasker:- Kies Filters Vervagen Gaussiaans vervagen, zet op 5 pixels en vervaag het laagmasker.
- Maak het laagmasker terug onzichtbaar en maak de laag Lucht actief.
- Zet de voorgrondkleur op 97C4EB of 91C5F1 voor wat dieper blauw en laat de achtergrondkleur wit.
- Selecteer het gereedschap Kleurverloop en maak hiermee de lucht aan zoals hieronder:Dit is het resultaat:Zoom goed in op details in de achtergrond om te kijken of je geen ongewenste halo effecten hebt. Mogelijk krijg je die weg met Curves. Indien niet heb je vermoedelijk de drempelwaarde te hoog gemaakt. Je kan ook eerst Curves gebruiken en daarna Drempelwaarde. Het onscherp maken met 5 pixels is slechts indicatief en afhankelijk van de detail en van de grootte van de foto. Soms is het beter van niet te vervagen. Door de dekking tenslotte te regelen kan je het effect vermeerderen of verminderen.

8
Fotobewerking met GIMP / Re: Blending met 1 foto
« Gepost op: 11 november 2017, 08:34:09 »
Dit zijn ze allebei naast elkaar:


9
Stel je vragen! / Re: tutorial en foto's
« Gepost op: 10 november 2017, 16:16:12 »
De grootte van de plaatjes onder een bericht zijn afhankelijk van de keuze onder "Bijlagen en opties", maar ik begrijp nog steeds niet waarom die plaatjes er zijn.........

Wat ik daar ook kies in de opties: de foto's onderaan blijven groot. Of moet ik onderaan in de tekst ook iets tussen [] zetten? De help is mij zeer onduidelijk.

10
Fotobewerking met GIMP / Re: Blending met 1 foto
« Gepost op: 10 november 2017, 15:35:41 »
Ter illustratie:
Ik heb hier in het laagmasker de wolkjes bewerkt (donkerder gemaakt) met een zacht penseel, van de onderste laag de helderheid iets opgekrikt en de bovenste laag de dekking naar 100 procent gebracht. Dit maakt het beeld iets levendiger.


11
Fotobewerking met GIMP / Blending met 1 foto
« Gepost op: 10 november 2017, 15:10:50 »
Misschien stel je nu de vraag: waarom is dat nu nodig? Met 1 foto is er toch maar 1 belichting? Wel dat is niet echt het geval als je de foto in RAW hebt genomen. Je videokaart heeft 8 bits voor iedere kleur, dat zijn 256 stappen van zwart naar wit (0..255). De sensor van je camera heeft 12 bit ruimte, dat zijn 4096 stappen. De software omzetting heeft een gamma correctie. Moest die er niet zijn heb je fletse foto's zonder contrast. Door die correctie en de kleinere belichtingsruimte lopen de donkere of lichte delen van de foto soms dicht, terwijl ze op de sensor niet dichtgelopen zijn. Een dichtgelopen stuk heeft geen kleurinformatie meer en is een zwarte of witte vlek die je niet meer kan corrigeren.

Ik bewerk mijn foto's eerst in Darktable, maar ieder ander RAW bewerkingsprogramma kan hetzelfde doen. Hieronder een voorbeeld waar sommige heldere stukken uitgebrand zijn:Het eerste dat je kan controleren is of het ook uitgebrand is op de sensor. In Darktable zet ik dan gewoonlijk de Base curve op Donker contrast. Je kan ook manueel spelen met de curves of met de belichting. In dit geval levert dat het volgende beeld op.

De lichte delen hebben nu voldoende informatie om te gebruiken in onze bewerking:Exporteer nu beide afbeeldingen. Ik doe dit gewoonlijk verliesvrij door om te zetten naar PNG formaat. Het nadeel is dat je de EXIF informatie verliest, maar dat valt buiten deze tutorial.

Open de lichte afbeelding in GIMP. Kies dan Bestand, Openen als lagen, en open de donkere afbeelding. Deze verschijnt in een laag boven de eerste laag.

Voeg op de laatste laag een laagmasker toe en kies daarvoor Grijswaardenkopie van laag.

Je krijgt nu een lelijke fletse afbeelding. Dat geen we verbeteren door het laagmasker te manipuleren. Maak het laagmasker zichtbaar. Je ziet nu waarom ons resultaat flets is. Het bereik is immers groter binnen hetzelfde contrast. Kies zorgvuldig een instelling zodanig dat wat je wilt corrigeren wit blijft (ondoorzichtig) en wat niet gecorrigeerd moet worden zwart (doorzichtig). Je kan dit het beste doen met Curves. Hieronder zie je welke instelling ik gekozen heb voor dit voorbeeld:En dit is dan het gewijzigde laagmasker:Grijswaarden kan je achteraf nog bewerken met een zacht penseel met dekking van bijvoorbeeld 25 procent. Werk eventueel met verschillend kopien van de laag om de resultaten te vergelijken. Dikwijls heeft de lucht wat extra werk nodig of de wolken. In dit voorbeeld zou het ook een goed resultaat geven van alles wat buiten het kasteel valt, volledig zwart te maken. Ik heb echter gekozen om de lucht en de wolkjes ook iets donkerder te laten om wat meer sfeer te hebben.

Dus heb ik in dit voorbeeld verder niets gewijzigd in het laagmasker. Van bovenste laag heb ik het witniveau iets verhoogd en de dekking op 90 procent gezet. Van de onderste laag het zwartniveau verlaagd en op een derde van de kromme in iets opgelicht.

Hieronder zie je het eindresultaat:


12
Fotobewerking met GIMP / Re: 'Buiten de rand' foto (out-of-bounds effect)
« Gepost op: 9 november 2017, 20:33:13 »
Mmmm...... mensen dit is een tutorial sectie. Ik waardeer jullie creaties en inbreng ten zeerste maar doe dat aub in een eigen topic. Daarin kun je tevens naar de tutorial als inspiratie verwijzen.
Inderdaad dat is waar, sorry voor mijn wild enthousiasme ;-)

13
Fotobewerking met GIMP / Re: 'Buiten de rand' foto (out-of-bounds effect)
« Gepost op: 8 november 2017, 16:05:31 »
Een auto die uit een vierkant komt.
Daar hoef ik niet moeilijk voor te doen, die heb ik z hier liggen.
;)

En je hebt dat kunnen doen zonder nabewerking, dat ik daar niet aan gedacht heb ;-)

14
Fotobewerking met GIMP / Re: 'Buiten de rand' foto (out-of-bounds effect)
« Gepost op: 7 november 2017, 18:26:43 »
Dat geluid is fantastisch, maar ik heb helaas geen rijervaring met deze machine.

Je herkent ze inderdaad aan het prachtige geluid dat ze maken ;-)

15
Fotobewerking met GIMP / Een zonnetje maken toepassing
« Gepost op: 6 november 2017, 18:33:34 »
Hieronder een voorbeeld om wat sfeer in de foto te brengen. Hiervoor kiezen we het zonnetje in het kleurverloop zoals gemaakt in deze tutorial http://www.dutchgimpers.nl/index.php/topic,2821.0.html. Hieronder de oorspronkelijke foto:Maak een nieuwe laag, zet de dekking op 50 procent en de modus op Hard licht. Selecteer het kleurverloopgereedschap, kies de Zon, zet de vorm op Radiaal en creer de zon zoals hieronder:Dit is dan het tussenresultaat, herhaal eventueel tot je het gewenste effect hebt:Maak een laagmasker aan met de grijswaardekopie van de laag en dit is het eindresultaat:Je kan de dekking van de laag nog variren naar smaak.

Pagina's: [1] 2 3