Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Paul Matthijsse

Pagina's: [1]
1
Tutorials / Artikelen / Re: Nieuwe site over GIMP voor fotografen
« Gepost op: 21 december 2014, 21:39:03 »
Hallo,
ja, dat leuk-vinden is inderdaad de drijfveer! ;-)

2
Tutorials / Artikelen / Re: Nieuwe site over GIMP voor fotografen
« Gepost op: 20 december 2014, 17:33:32 »
Dank je voor je uitgebreide reactie.

1. Vergeet niet dat mijn site een ding-in-aanbouw is; hij is precies 15 dagen in de lucht. Ik wil zowel beginners op weg helpen als wat meer gevorderden (misschien) nieuwe dingen laten ontdekken. Daar heb ik de komende paar jaar voor uitgetrokken. :-) Over een poosje zal ik een wat logischer volgorde in de menu's aanbrengen, het is op dit moment schrijven en dumpen.

2. Ik ben het niet met je eens dat GIMP-handleidingen overal te vinden zijn. De Nederlandse help-file van GIMP zelf is een ramp (tenzij ik ergens overheen kijk) en andere handleidingen zijn vaak in het Engels, of in het Nederlands maar voor (veel) oudere versies. Typ eens 'handleiding gimp' in een zoekmachine in en je krijgt GEEN handleiding GIMP voor je neus. Daar wil ik graag verandering in brengen.

3. Ik begrijp niet helemaal wat je met je G'MIC-alinea bedoelt. Ik heb een inleiding gemaakt en een eerste verhaaltje over filmsimulatie. In voorbereiding zijn verhalen over zwartwitconversie en dof-manipulatie, en een rondgang langs fotografisch interessante filters in het stukje Testing. Ook zal ik (denk ik) nader ingaan op het maken van je eigen clut's zoals gebruikt in het filter Filmsimulatie (en in de raw-convertor RawTherapee).

4. Aan het eind van het liedje wil ik dat beginners weten dat er een site is waarmee ze snel aan de slag kunnen om hun foto's te verbeteren en meer gevorderden zien dat er nog wat te leren valt. Zoiets. Portretretouche komt zeker aan de orde, plus nog een paar duizend dingen. Denk ik. ;-)

Groet, Paul.

3
Tutorials / Artikelen / Re: Nieuwe site over GIMP voor fotografen
« Gepost op: 19 december 2014, 22:59:56 »
Waar gaan de Engelstalige 'gevorderden-tuts' dan over, volgens jou?

4
Tutorials / Artikelen / Re: Nieuwe site over GIMP voor fotografen
« Gepost op: 19 december 2014, 17:48:23 »
Hallo,

Nee hoor, ik ben niet bang voor dat hooi! Ik weet dat het uitleggen van dingen een tijdrovend karweitje is, maar ik erger me eraan dat er geen goede handleiding voor fotografen is, in het Nederlands. Dus dacht ik, dat moet ik dan maar schrijven!

Ik heb eerder versie 3 van de handleiding van RawTherapee geschreven, zowel de Engelse als de Nederlandse versie.

Raar inderdaad dat de tutorials hier op deze site niet bereikbaar zijn. Niet ergens een kopietje slingeren?

Over hulp: ja, wellicht ken je nog andere forums waar ik een link naar mijn site kan plaatsen?

Groet, Paul.

5
Tutorials / Artikelen / Nieuwe site over GIMP voor fotografen
« Gepost op: 18 december 2014, 17:30:39 »
Hallo, ben nieuw hier!

Ik heet Paul Matthijsse en ik heb samen met Kirsten Roth-Koch en Just Vecht een boek geschreven onder de titel Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus, medio 2014 uitgegeven door Academic Service in Den Haag.

Mijn medeauteurs hebben de hoofdstukken over het illustratieprogramma Inkscape (Kirsten) en het opmaak/DTP-programma Scribus (Just) geschreven, terwijl ik het GIMP-deel voor m'n rekening heb genomen.

Als vervolg hierop heb ik onlangs een Wordpress-site geopend, waarin ik verder inga op de mogelijkheden van GIMP - maar let wel, alleen op fotogebied. Het is de bedoeling om deze site in de loop der tijd te vullen met verhalen over hoe je dit doet en dat, zowel voor beginners als gevorderden.

Op dit moment kun je stukken vinden over de basishandelingen, een uitleg van die "o zo moeilijke interface", hoe je een foto rechtzet, hoe je een watermerk aan één of aan een reeks foto's toevoegt (voor dit laatste gebruik ik ImageMagick), hoe je één of meerdere foto's verkleint, een inleiding tot G'MIC inclusief de recent toegevoegde optie Filmsimulatie, hoe je een landschap moet doordrukken, hoe je een raw-bestand met dcraw moet converteren voor verdere bewerking in GIMP, een verhaaltje over de ontwikkelversie 2.9 van GIMP en tot slot - voor nu tenminste - een pagina met aandacht voor ons boek, met links naar de blogs van mijn medeauteurs en een link naar een inkijkexemplaar van een gedeelte van het boek.

Het adres is:
allesgimpofbijna.wordpress.com

Dank voor uw aandacht!

Met vriendelijke groet,
Paul Matthijsse. 

Pagina's: [1]