Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Mariel

Pagina's: [1]
1
Tutorials / Artikelen / Re: Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 9 september 2014, 11:45:06 »
Hallo Mariel

Fijn dat je er weer bent!
Ik lees dat je een behoorlijk beroerde tijd hebt gehad dus je afwezigheid is helemaal begrijpelijk.
En uiteraard gecondoleerd met je schoonvader.

Hallo FransD
Dankjewel voor je medeleven en leuk dat je mijn lesjes volgt :-)

En ja, het is mij ook al opgevallen dat de Nederlandse vertaling niet overal doorgevoerd wordt.
ik ben benieuwd of daar binnenkort nog verandering in komt.

Groet,
Mariel2
Tutorials / Artikelen / Re: Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 8 september 2014, 10:38:58 »
Citaat
Hoeveel kan een mens over zich heen krijgen!
Gecondoleerd en sterkte.

Mooie video lesjes heb je genaakt, duidelijk, niet zo heel lang en met een lief muziekje eronder.
Hou vol en zet door!
Frans

Dankjewel Frans,

Tsja, er bestaan een gezegde dat zegt: "een ongeluk komt nooit alleen" Nou dat klopt dus wel. Ik ga er wel vanuit dat we het nu wel weer zo'n beetje gehad hebben, en dat het tijd wordt voor een beetje mazzel.
Inmiddels heeft mijn man weer werk gevonden dus het geluk rolt onze kant weer een beetje op. De rest zal moeten slijten, dat hoort bij het leven.

Er staan inmiddels twee filmpjes klaar over het bewerken van foto's uit de oude doos. Ik had een mooie foto met een blauwe waas van toen ik zelf een jaar of 6 was. en een hele mooie foto met zo'n rode waas. Ook uit de jaren 70. Bijzonder om te zien hoeveel kleur je nog terug kunt halen met Gimp.
Deze filmpjes moeten nog bewerkt worden, maar dat duurt uren met mijn reserve laptop. Dus ik moet daar even de tijd voor nemen.


3
Tutorials / Artikelen / Re: Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 6 september 2014, 12:29:24 »
Danjewel E. Sullock Enzlin

ik heb inderdaad inmiddels de notificatie aangezet, kan het zijn dat die na een paar weken van inactiviteit vanzelf op non actief gaat?

4
Tutorials / Artikelen / Re: Vraag: Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 6 september 2014, 11:31:07 »


Nog even de vensters: oorspronkelijk had Gimp maar 1 groot werkgebied met links de gereedschappen en rechts het "tab" venster. In de wandelgangen wordt dit ook wel het lagenvenster genoemd, hoewel ik tabbladen eigenlijk wel treffender vind.
Vanaf Gimp 2.8 zijn de losse vensters ingevoerd met een veel groter werkgebied als doel.
Dat werkt in het begin verwarrend, vandaar dat er onder "Vensters" de mogelijkheid is om "Enkel venster modus" aan te vinken.

Succes maar weer,
FransR

Hallo FransD en FransR
Ik heb ook een filmpje gemaakt over hoe je gimp kunt instellen als één venster, misschien dat je daar iets aan hebt. http://youtu.be/N1eydVeqAKo

en FransR
Dankjewel voor het geven van antwoorden :-)

5
Tutorials / Artikelen / Re: Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 6 september 2014, 11:20:24 »
hey ik heb even snel 2 á 3 filmpjes bekeken en kwam er achter dat ik niet helemaal de doelgroep ben (helft doorgespoeld omdat ik me verveelde:P).

Waarom ik toch reageer is omdat er in 1 van die paar filmpjes die ik keek een enorme fout zat. Het gaat om het filmpje: 24: Hoe en waarom gebruik je een laagmasker in Gimp

het lijkt dat je niets snapt wat een laagmasker doet. Het laagmasker dat je nu toepast heeft namelijk geen nut. Een laagmasker gebruik je om delen van je afbeelding transparant te maken zonder ze definitief weg te gummen. Het beschermt niet je kleuren of iets dergelijk. Je maakt in het filmpje gebruik van de selectie om het geselecteerde deel van de afbeelding zwart wit te maken. Dit heeft niks met het laagmasker te maken.

Doe nog maar eens het zelfde maar zonder de laagmasker ;) je zult zien dat de laagmasker stappen zinloos zijn...

Daarnaast valt het me op dat er niet echt lijn in de lessen zit, de volgorde is voor mij niet altijd logisch. Daarnaast leg je soms dingen op plekken uit waar je het niet verwacht. Je gebruikt ook niet altijd de meest handige techniek op het juiste moment in mijn ogen.... maar daar kun je weinig aan doen denk ik, aangezien je zelf aangeeft dat je nog niet zo heel lang bezig bent.

Ik hoop niet dat je kritiek erg vind, het is een leuk idee en voor jou doelgroep ook vast handig!

(btw welke versie van gimp gebruik je? kan het namelijk nergens vinden...)

Beste Tijger

Je hebt inmiddels via email van mij een antwoord gekregen, maar om er op dit forum nog even op terug te komen:
dank voor je kritiek, ik leer ook iedere dag weer bij. En nee, je valt idd niet in mijn doelgroep. Ik richt mijn filmpjes op die mensen die nog nooit eerder met een grafisch programma hebben gewerkt. Het moet vooral simpel blijven.
Dat ik daarbij niet altijd de meest gebruikelijke manier gebruik om dingen uit te leggen komt omdat ik die zelf op dat moment het makkelijkst vond.
Inmiddels heb ik heel wat nieuwe dingen ontdekt, het is soms heel verrassend dat Gimp op sommige punten meer mogelijkheden heeft dan Adobe Photoshop en op sommige punten juist weer minder.
Wat betreft de laagmaskers uitleg, daar heb je helemaal gelijk. Ik heb dan ook een nieuwe verbeterde versie gemaakt waarin alles wat duidelijker wordt.
Het is op YouTube helaas niet mogelijk om eenmaal geuploade filmpjes te verbeteren.

En ja, ik ben een nogal chaotisch mens, ik spring inderdaad nogal van de hak op de tak. Maar gelukkig schijnen mijn volgers op YouTube daar weinig last van te hebben. Ik doe ook maar gewoon mijn best en alles voor de lol. Maar volgens mij zit er wel een stijgende lijn in.

Ik kreeg laatst via een mailtje van een YouTube volger die ook de Gimplessen volgt op NHA, het grootste compliment dat ik kon krijgen: "Ik hoop, dat je nog lang zal doorgaan met de instructiefilms. Ik heb de cursus GIMP gevolgd bij de NHA, maar ik kan er niet bijster tevreden over zijn. Ze sturen me vaak de mist in en werken met een oude website van GIMP. Via jouw (of uw?) filmpjes wordt er een heleboel duidelijker."

En ik werk altijd met de laatste versie van Gimp. Op Windows 7 omdat mijn Windows 8 dus gecrashed is.

Groet,
Mariel


6
Tutorials / Artikelen / Re: Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 6 september 2014, 11:01:52 »
Hallo allemaal

Excuus excuus en nogmaals excuus dat ik zo lang niet meer hier op het forum ben geweest.
Ik heb een nogal hectische tijd achter de rug.
Om maar even een paar dingen te noemen:
Ik moest noodgedwongen verhuizen omdat mijn man werkloos werd en wij de huur niet meer konden betalen.
(ik haat crisis !!!)
Mijn computer is gecrashed, intussen ben ik dus heel hard aan het werk om centen bij elkaar te sprokkelen voor een nieuwe. Daarbij kwam nog een probleem dat ik dus al mijn instellingen kwijt was. Gelukkig bleek achteraf dat de harde schijf nog goed was, dus we kunnen nu de verloren schade in gaan halen.
Tussendoor is ook mijn schoonvader nog overleden wat naast het verdriet ook een week tijd in beslag nam.
Net nu alles achter de rug is, heb ik een mooie grote opdracht gekregen waar ik heel blij mee ben, maar wat natuurlijk ook weer heel veel tijd vergt.
Maar ik ga mijn best doen om toch weer op de rails te komen met mijn filmpjes want ik heb nog aardig wat ideetjes uit te werken.

Bovendien dacht ik dat reacties op dit forum automatisch in mijn mailbox zouden verschijnen, maar dat blijkt niet altijd te werken. Ik heb er een paar gezien, maar niet herkend als zijnde van dit forum.
Dus zij hebben wel antwoord gekregen maar dan gewoon via de mail. Ik zal eens zien of ik dit een beetje recht kan zetten vandaag :-)

Bedankt in ieder geval voor alle complimenten die ik heb gekregen, dat geeft de burger moed :-)
Ik ben ook blij met de opmerkingen en kritiek want daarmee kan ik alleen maar zorgen dat mijn filmpjes nog beter worden. Dus ook daarvoor bedankt.7
Stel je vragen! / Re: Afbeeldingen van externe opslag openen
« Gepost op: 2 juni 2014, 09:03:26 »
Ik heb een stationsletter toegekend aan de map Gimp op mijn NAS, en die ziet Gimp wel als ik een bestand wil openen. Ik werk ook met Windows 8.

En als je in het Windows 8 startscherm de tekst "gimp"  typt, zie je rechts in het scherm onder "search" een oranje pictogram met Gimp 2. (tenminste als je de laatste versie van Gimp hebt geïnstalleerd).
Als je rechts klikt op dat pictogram kan je kiezen voor "pin to start". En als ik me niet vergis kan je daarna aan Gimp bestanden toewijzen dat ze geopend moeten worden met het "GNU image manipulation" program. (als dat dan niet al vanzelf zo is) Bij mij staat die mogelijkheid er nl. gewoon tussen en ik kan mij niet herinneren dat ik nog iets anders heb veranderd aan Windows 8 dan dat.

Ben benieuwd, laat je het nog even weten of het gelukt is?

Succes
Mariel
8
Tutorials / Artikelen / Re: Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 7 mei 2014, 14:28:10 »
hallo
Ik ben heel blij met jouw filmpjes op You Tube want ik heb pas sinds vandaag GIMP geinstalleerd en de tuts die hier te vinden zijn zijn een grote hulp voor mij.
Op mijn oude XP-pc heb ik jaren gewerkt met photoshop CS3 - Door al die heisa rond XP heb ik nu een laptop met windows 8.1 en deze namiddag heb ik GIMP gedownload omdat een nieuwe versie PSD of de PSD CC (internetversie tegen jaarlijkse huurprijs) te duur geworden zijn.
Verrassend hoeveel gelijkenissen er tussen beide progs zijn en ik heb mij dan ook meteen aan een simpel werkje gewaagd.  Ik hoop dat het lukt om het mee te sturen.
Groetjes
Myr


Leuk om te horen dat je mijn lesjes handig vindt :-)
Veel plezier ermee, en succes met je creaties!

Mariel

9
Stel je vragen! / Re: Penseel, potlood en verfspuit doen niets.
« Gepost op: 7 mei 2014, 14:22:57 »
In de gereedschapskist doen het penseel, potlood en de verfspuit het niet.
De andere gereedschappen wel. Hoe kan dat?

Als je met meerdere lagen werkt, en je hebt een keer per ongeluk geprobeerd te knippen en te plakken op een lege transparante laag, dan creëer je een leeg klembord.
Het eerste penseel dat Gimp toont, is het klembord. als je daar dan niets in hebt staan, dan kan je ook niets schilderen.
Ik heb daar zelf in het begin een hele middag over gepuzzeld.

Je moet dus wel zorgen dat je een juist penseel geselecteerd hebt. zie afb. 1 een geselecteerd penseel geeft een wit vakje met een zwart vormpje van het penseel, en afb. 2 een leeg klembord geselecteerd. Geeft een wit vakje zonder afbeelding.


Groetjes
Mariel


10
Stel je vragen! / Re: Hoe maak ik een rondje!
« Gepost op: 7 mei 2014, 13:51:18 »
Hoii Beste Gimpers.
Ik vind manga en Chibi heel leuk en ik wou dat ook doen met GIMP.
Wat op youtube heel makkelijk lijkt.
Ik weet niet eens hoe ik een RONDJE maak met een passer bijvoorbeeld weet iemand hoe dat moet?
Ik hoor het graag


Greetzz: Manga

Beste Manga,
Ik heb op YouTube een aantal Gimp-lesjes voor beginners staan.
Misschien is het ook wel iets voor jou. In Gimp les 4 zie je hoe je een rondje moet maken.
http://youtu.be/hW5vwds1bEg

Groetjes
Mariel

11
Tutorials / Artikelen / Re: Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 26 maart 2014, 09:18:25 »
Voordat je het wiel opnieuw gaat uitvinden check even hier: http://www.dutchgimpers.nl/oud/index.php?n=Artikelen.Home.

Maar youtube filmpjes zijn natuurlijk altijd welkom want daar hebben we hier niets van.


Uiteraard heb ik daar al uitgebreid een kijkje genomen :-) Maar net wat je zegt, ik zag nergens een topic waarin YouTube video's als voorbeeld gebruikt worden. Dus ik dacht daarmee wel een aanvullig op het forum te kunnen bieden.
Ik ga ook niet van elke video een topic maken. Maar als ik een vraag zie staan waar ik een filmpje over heb, kan ik daar natuurlijk altijd even op reageren.


12
Tutorials / Artikelen / Gratis gimplesjes op YouTube
« Gepost op: 22 maart 2014, 10:31:12 »
November 2013 ben ik begonnen met het programma Gimp omdat iemand tegen mij zei dat het een prima alternatief was voor Adobe Photoshop. Dus ik wilde dat wel eens zien aangezien ikzelf al jaren met Adobe Photoshop werk. Ik was inderdaad verrast hoe het programma Gimp intussen is uitgegroeid tot een volwaardige grafische software.
Het viel mij op dat er nog niet veel aandacht aan geschonken wordt in Nederland, en dat er nog niet echt veel documentatie te vinden is in het Nederlands terwijl er in het Engels volop tutorials te vinden zijn.

Om mezelf te dwingen tot het beter verkennen van het programma en tegelijkertijd andere mensen te helpen met hun eerste stappen in de digitale grafische wereld, ben ik een eigen youtube kanaal begonnen: https://www.youtube.com/user/cursusfotobewerken met lesjes Gimp voor beginners. Ik doe mijn uiterste best om elke week minimaal één nieuwe video online te zetten met een zo simpel mogelijk lesje, zodat Gimp voor iedereen toegankelijk is.

Mocht jij als bezoeker van dit forum een idee hebben voor een nieuw lesje, ik doe ook verzoeknummers, mits ze niet te ingewikkeld zijn  :)

Les 1 t/m 19 zijn inmiddels een feit. Een makkelijke lijst van alle lesjes vind je op mijn website: http://www.digit-art-mariel.nl/gratis-lesjes-gimp/13
Huiskamer / Re: Stel je voor!
« Gepost op: 9 maart 2014, 16:16:19 »
Dankjewel, zodra ik weer een mooi kunstwerk heb zal ik dat posten en probeer ik het direct in de juiste maat te doen.

Fijne zondag verder!
Mariel

14
Huiskamer / Re: Stel je voor!
« Gepost op: 8 maart 2014, 09:58:20 »
Dankjewel voor de complimenten en de kleine aanpassing  :) Ik vind het nu al leuk hier!

Hoe kan ik ervoor zorgen dat een volgende keer mijn plaatjes in één keer goed zijn? is dat een stukje code achter de urL?

Mariel

15
Huiskamer / Re: Stel je voor!
« Gepost op: 6 maart 2014, 10:59:48 »
Hoe kom je aan je forumnaam?

Mijn eigen naam is Mariella, maar iedereen noemt me Mariel.

Kun je meer over jezelf vertellen: werk/opleiding/hobbies?

Ik heb jaren gewerkt in een reclamebedrijf waar ik machine operator was van groot formaat printers en kopieermachines. Ik wilde graag zelf mooie grafische afbeeldingen maken en ben begonnen met het mijzelf aanleren van achtereenvolgend: MS Paint, Paint Shop Pro, Corel Draw, Corel Paint, Adobe Photoshop waar ik redelijk verslaafd aan ben geraakt en nu ook Gimp.

Hoe lang kom je al op Dutchgimpers?
Vandaag ben ik voor het eerst echt gaan rondkijken op Dutchgimpers.

Wat zijn je favoriete GIMP creatie's?

Ik ben vooral bezig geweest met het maken van tutorial-video's voor Gimp om het programma zelf beter onder de knie te krijgen.
Op mijn website heb ik nu één afbeelding staan die helemaal met Gimp is gemaakt.


Wat zou je graag verandert willen zien in GIMP?

Er zijn wel wat dingetjes die ik tegenkom die in Photoshop wel kunnen en in Gimp niet. Bijv. het selecteren van meerdere lagen tegelijk. Ik gebruik dat regelmatig in Photoshop, dus in gimp zou ik dat ook wel prettig vinden.

Wat wil je nog meer kwijt?

ik heb een YouTube kanaal met gimp lesjes. Deze ben ik begonnen omdat ik zelf graag met Gimp wil leren werken zoals ik met Adobe Photoshop werk en het leuk vind om dat te delen met anderen.
Wellicht dat ik met mijn filmpjes een bijdrage kan leveren aan Dutchgimpers, ik ben er alleen nog niet helemaal uit hoe.

Pagina's: [1]