Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Wilfried54

Pagina's: [1]
1
Stel je vragen! / panoramische vervorming corrigeren
« Gepost op: 10 april 2018, 10:06:19 »
Hallo,

Ik krijg de vraag om deze foto https://imgur.com/9HpT9dd
'in orde' te brengen. Ze is getrokken met een soort panoramische lens. De vervormingen zijn verschrikkelijk.

Iemand enig of hier een plugin / tool voor bestaat?

Dank je, Wilfried

2
Stel je vragen! / uitvoerkanaal in kanaalmixer
« Gepost op: 15 november 2017, 12:44:46 »
Kan iemand mij het uitvoerkanaal uitleggen in kanaalmixer? Ik snap de werking van het ding wel voor een zwart/wit omzetting te maken. Maar ik snap niet goed wat dit uitvoerkanaal doet. Als ik bijvoorbeeld rood kies, dan verminder / vermeerder ik rood met alle drie van de schuifregelaars. Hetzelfde voor de twee andere kleuren.

Kan iemand mij daar wat uitleg over geven en misschien een voorbeeldje?

Dank je, Wilfried

3
Fotobewerking met GIMP / Blauwe lucht maken
« Gepost op: 13 november 2017, 18:23:40 »
Stel je hebt een landschap geschoten met een mooie blauwe hemel, maar op de foto is de hemel helemaal uitgebrand. Tenzij je meerdere belichtingen hebt gemaakt zit er niets anders op dan de blauwe hemel zelf te maken. Gelukkig gaat dat gemakkelijk in GIMP. Hieronder een voorbeeld:- Dupliceer de laag en noem de nieuwe laag Lucht.
- Zet de dekking van deze laag op 70 procent.
- Zet de modus op Enkel donker maken.
- Voeg een Alfakanaal toe als dit nog niet het geval is.
- Voeg een laagmasker toe met Grijswaardekopie van laag en maak het zichtbaar.
- Kies KleurenDrempelwaarde en zet de drempelwaarde zodanig dat alleen de lucht nog wit is.

Hieronder zie je de waarde die ik ingesteld heb in dit voorbeeld:- Maak met een zwart potlood alles wat geen lucht is zwart in het laagmasker.

Dit is het bewerkte laagmasker:- Kies FiltersVervagenGaussiaans vervagen, zet op 5 pixels en vervaag het laagmasker.
- Maak het laagmasker terug onzichtbaar en maak de laag Lucht actief.
- Zet de voorgrondkleur op 97C4EB of 91C5F1 voor wat dieper blauw en laat de achtergrondkleur wit.
- Selecteer het gereedschap Kleurverloop en maak hiermee de lucht aan zoals hieronder:Dit is het resultaat:Zoom goed in op details in de achtergrond om te kijken of je geen ongewenste halo effecten hebt. Mogelijk krijg je die weg met Curves. Indien niet heb je vermoedelijk de drempelwaarde te hoog gemaakt. Je kan ook eerst Curves gebruiken en daarna Drempelwaarde. Het onscherp maken met 5 pixels is slechts indicatief en afhankelijk van de detail en van de grootte van de foto. Soms is het beter van niet te vervagen. Door de dekking tenslotte te regelen kan je het effect vermeerderen of verminderen.

4
Fotobewerking met GIMP / Blending met 1 foto
« Gepost op: 10 november 2017, 15:10:50 »
Misschien stel je nu de vraag: waarom is dat nu nodig? Met 1 foto is er toch maar 1 belichting? Wel dat is niet echt het geval als je de foto in RAW hebt genomen. Je videokaart heeft 8 bits voor iedere kleur, dat zijn 256 stappen van zwart naar wit (0..255). De sensor van je camera heeft 12 bit ruimte, dat zijn 4096 stappen. De software omzetting heeft een gamma correctie. Moest die er niet zijn heb je fletse foto's zonder contrast. Door die correctie en de kleinere belichtingsruimte lopen de donkere of lichte delen van de foto soms dicht, terwijl ze op de sensor niet dichtgelopen zijn. Een dichtgelopen stuk heeft geen kleurinformatie meer en is een zwarte of witte vlek die je niet meer kan corrigeren.

Ik bewerk mijn foto's eerst in Darktable, maar ieder ander RAW bewerkingsprogramma kan hetzelfde doen. Hieronder een voorbeeld waar sommige heldere stukken uitgebrand zijn:Het eerste dat je kan controleren is of het ook uitgebrand is op de sensor. In Darktable zet ik dan gewoonlijk de Base curve op Donker contrast. Je kan ook manueel spelen met de curves of met de belichting. In dit geval levert dat het volgende beeld op.

De lichte delen hebben nu voldoende informatie om te gebruiken in onze bewerking:Exporteer nu beide afbeeldingen. Ik doe dit gewoonlijk verliesvrij door om te zetten naar PNG formaat. Het nadeel is dat je de EXIF informatie verliest, maar dat valt buiten deze tutorial.

Open de lichte afbeelding in GIMP. Kies dan Bestand, Openen als lagen, en open de donkere afbeelding. Deze verschijnt in een laag boven de eerste laag.

Voeg op de laatste laag een laagmasker toe en kies daarvoor Grijswaardenkopie van laag.

Je krijgt nu een lelijke fletse afbeelding. Dat geen we verbeteren door het laagmasker te manipuleren. Maak het laagmasker zichtbaar. Je ziet nu waarom ons resultaat flets is. Het bereik is immers groter binnen hetzelfde contrast. Kies zorgvuldig een instelling zodanig dat wat je wilt corrigeren wit blijft (ondoorzichtig) en wat niet gecorrigeerd moet worden zwart (doorzichtig). Je kan dit het beste doen met Curves. Hieronder zie je welke instelling ik gekozen heb voor dit voorbeeld:En dit is dan het gewijzigde laagmasker:Grijswaarden kan je achteraf nog bewerken met een zacht penseel met dekking van bijvoorbeeld 25 procent. Werk eventueel met verschillend kopieën van de laag om de resultaten te vergelijken. Dikwijls heeft de lucht wat extra werk nodig of de wolken. In dit voorbeeld zou het ook een goed resultaat geven van alles wat buiten het kasteel valt, volledig zwart te maken. Ik heb echter gekozen om de lucht en de wolkjes ook iets donkerder te laten om wat meer sfeer te hebben.

Dus heb ik in dit voorbeeld verder niets gewijzigd in het laagmasker. Van bovenste laag heb ik het witniveau iets verhoogd en de dekking op 90 procent gezet. Van de onderste laag het zwartniveau verlaagd en op een derde van de kromme in iets opgelicht.

Hieronder zie je het eindresultaat:


5
Fotobewerking met GIMP / Een zonnetje maken – toepassing
« Gepost op: 6 november 2017, 18:33:34 »
Hieronder een voorbeeld om wat sfeer in de foto te brengen. Hiervoor kiezen we het zonnetje in het kleurverloop zoals gemaakt in deze tutorial http://www.dutchgimpers.nl/index.php/topic,2821.0.html. Hieronder de oorspronkelijke foto:Maak een nieuwe laag, zet de dekking op 50 procent en de modus op Hard licht. Selecteer het kleurverloopgereedschap, kies de Zon, zet de vorm op Radiaal en creëer de zon zoals hieronder:Dit is dan het tussenresultaat, herhaal eventueel tot je het gewenste effect hebt:Maak een laagmasker aan met de grijswaardekopie van de laag en dit is het eindresultaat:Je kan de dekking van de laag nog variëren naar smaak.

6
Fotobewerking met GIMP / Een zonnetje maken met de gradiënt tool
« Gepost op: 6 november 2017, 17:14:58 »
We gaan twee kleurverlopen maken waarmee we een zonnetje kunnen maken:

- kies in het menu: VenstersDokbare venstersKleurverlopen;
- rechtsklik in het venster Kleurverlopen en kies Nieuw kleurverloop;
- verander de naam in Zon;
- rechtsklik in het voorbeeldvenster en kies Segment gelijkmatig splitsen en kies 3;
- door te klikken in de balk onder het voorbeeldvenster kan je nu de segmenten selecteren;
- selecteer het linker segment, rechtsklik, kies Kleur van linkereindpunt en zet op ffde4c;
- rechtsklik opnieuw, kies Kleur van rechtereindpunt en zet op fdb731;
- selecteer tweede segment, rechtsklik, kies Linkerkleur laden uit, en kies Rechtereindpunt van linkerbuur;
- rechtsklik opnieuw, kies Kleur van rechtereindpunt en zet op b1680a;
- selecteer derde segment, rechtsklik, kies Linkerkleur laden uit, en kies Rechtereindpunt van linkerbuur;
- rechtsklik opnieuw, kies Kleur van rechtereindpunt, zet op 000000 en bewaar.

Dit zou er zo moeten uitzien:Maak een kopie van het kleurverloop en maak een tweede zon aan waar je linkerkleur van het linkersegment bijna wit maakt, je kan hiervoor kleur f8f3e9 kiezen.

Nu heb je twee kleurverlopen waar je uit kan kiezen, de ene is goed voor sfeer, de andere om een directe zon in beeld te hebben.

De zon zet je best op een nieuwe laag met modus Scherm. Sfeerbeelden maak je met modus Hard licht en een laagmasker. Het gewenste effect bereik je door de dekking te regelen.

Om de zon te testen maak je een nieuw bestand, selecteer het kleurverloopgereedschap, zet de vorm op Radiaal en je krijgt dit resultaat:


7
Stel je vragen! / tutorial en foto's
« Gepost op: 4 november 2017, 19:36:16 »
Als ik een tutorial maak, staan de afbeeldingen ook nog eens onderaan in volle grootte. Kan ik dat wijzigen? Ze staan al in de tutorial dus hoeven ze onderaan niet nog eens te staan. Ik zie in andere tutorials dat ze er verkleind op staan. Dat is al iets beter, maar hoe doe ik dat?

8
Fotobewerking met GIMP / Perspectief van een gedeelte van een foto
« Gepost op: 4 november 2017, 14:51:07 »
Als het fototoestel niet horizontaal is (schuin naar beneden of naar boven) dan krijg je het verschijnsel dat de verticale lijnen niet meer mooi parallel lopen. Hoe kleiner de brandpuntsafstand hoe groter (en storender) dit effect is. Dit verschijnsel corrigeren gaat vrij gemakkelijk, zie de tutorial gemaakt door FransR hiervoor op http://www.dutchgimpers.nl/index.php/topic,2511.0.html.

Uiteraard gaat het corrigeren hiervan gepaard met vervormingen. Als er personen opstaan of, in dit geval, een mooie auto, ga je die onmiskenbaar vervormen tot een lelijk gedrocht. Om dit te vermijden kan je het perspectief corrigeren van (meerdere) delen van de foto.

De foto hieronder is genomen met een brandpuntsafstand van 22 mm en schuin naar onder gericht. Het enige storende element dat hier opvalt is het gebouw in de verte aan de linkerkant.De volgende stappen zijn nodig om dit te corrigeren:
1. Zet enkele hulplijntjes om strategische plaatsen.
2. Selecteer het stuk van het gebouw dat je wilt corrigeren. In dit geval laat ik de fundering zoals ze is, alsook de vlaggenmast. De achtergrond tussen de afvoer en de muur corrigeer ik mee.

Hieronder zie je de selectie en de hulplijntjes:3. Klik op het perspectiefgereedschap en klik in de selectie.
4. Wijzig het perspectief in de twee hoeken bovenaan. Zoals hieronder staat het juist.Dit is dan het resultaat:Op deze manier heb ik het gedaan in deze foto. Er is dan nog wel wat prutswerk nodig om het lege stuk terug aan te vullen. Dit heb ik gedaan met kopieën te nemen van stukken van het gebouw en het dak en dan voorzichtig hier en daar bijwerken met het kloongereedschap.

Er is echter nog een andere manier. Deze geeft wel meer vervormingen maar je hoeft dan achteraf niets bij te werken. In dit voorbeeld was dit ook perfect mogelijk geweest. Je doet dan de correctie als volgt:En dat geeft dan dit resultaat:Hieronder zie je het eindresultaat. Alleen het huisje is gecorrigeerd en de rest van de foto heeft geen wijzigingen:


9
Fotobewerking met GIMP / Blending
« Gepost op: 12 oktober 2017, 13:34:52 »
Wat als je een foto hebt met te lichte en te donkere delen. Maak je een HDR of ga je blending toepassen. Blending is een techniek die gemakkelijk toegepast kan worden in GIMP.

Daartoe leg je twee belichtingen over elkaar in twee verschillende lagen waar je op de bovenste laag een laagmasker gebruikt.

Meestal leg ik de donkere foto bovenaan, maar soms kan het resultaat beter zijn als je het andersom doet.

Dit zijn de twee foto's:

Open de foto met voorgrond (de lichte foto) in GIMP. Dan de donkere foto openen als lagen (die laag komt er dan boven te staan.

Eerst gaan we, indien nodig, de lagen samenvoegen zodat ze elkaar zoveel mogelijk overlappen. In dit geval was het nodig omdat de foto's zonder statief genomen waren, doch de wind kan ook parten spelen. Daartoe even de dekking van de bovenste laag verminderen naar 30% zodat je beide afbeeldingen tegelijk ziet. Zoom in op verschillende details om het duidelijk te zien. Verschuif één van de lagen tot ze netjes op elkaar liggen. Zet dan de dekking terug op 100%.

Dan in de bovenste laag een laagmasker toevoegen met de grijswaarden van de laag. In het laagmasker de lucht zo wit mogelijk maken (ondoorzichtig maken) en de voorgrond zo donker mogelijk (doorzichtig maken). Overdrijf niet want dan krijg je halo effecten. Heel veel inzoomen op details en kijken naar het resultaat – vooral bij overgangen van voorgrond en achtergrond.

Meestal gebruik ik hiervoor Curves, maar soms ook Drempelwaarde en soms Niveaus. Afhankelijk van de afbeelding kan het ene beter werken dan de andere.

Op het laatste met een zachte borstel de lucht nog bijwerken tegen de bomen aan en de bomen tegen de lucht aan. Eventueel met een potlood de lucht volledig wit maken en de voorgrond volledig zwart om een perfect resultaat.

Het laagmasker vervagen kan soms ook een goed resultaat geven, maar steeds heel veel inzoomen op detail en goed letten op halo verschijnselen. Soms is het goed van te vervagen en dan terug bij te werken met potlood of penseel – het blijft een geduldwerkje.

En dit is het resultaat:10
Stel je vragen! / maximum grootte van een foto in dit forum
« Gepost op: 9 oktober 2017, 18:54:11 »
Als ik een foto post met een externe link (tussen IMG tags), is er een limiet in de maximum grootte? Of een aan te raden grootte?

mvg, Wilfried

11
Fotobewerking met GIMP / Spiegeling in glas wegwerken
« Gepost op: 8 oktober 2017, 14:05:22 »
Op deze foto hieronder zit een hinderlijke spiegeling op het glas van de meetinstrumenten. Dit is echter op een eenvoudige manier weg te werken. Het principe is dat geïnverteerde kleuren elkaar opheffen.Ik bewerk in dit voorbeeld slechts de olietemperatuurmeter. Uiteraard doe je alle meters in dezelfde lagen, tenzij de weerspiegelingen te verschillend van aard zijn. Ik vergroot het stukje hieronder even uit.De methode die ik gebruik is als volgt:
 • Noem de oorspronkelijke laag Origineel.
 • Selecteer het glas van de meter en bewaar in een pad.
 • Trek van de selectie het niet reflecterende stuk van het glas af.
 • Maak een tweede laag, noem die Reflectie, zet de modus op Tegenhouden en maak een zwart laagmasker (transparant).
 • Wis de selectie in het masker, het stuk reflecterende glas is nu niet meer transparant.
 • Niets selecteren en de kleur nemen van het reflecterende glas in de laag Origineel.
 • Vul de laag Reflectie met die kleur en inverteer de kleuren, het reflecterende stuk is nu weg en de achtergrond is mooi zwart. Als er een kleurzweem is, wijzig dan de kleur van deze laag.

Dit is dan het tussenresultaat: • Maak een nieuwe laag en noem die Geen reflectie en maak een laagmasker aan.
 • Kopieer het laagmasker van de laag Reflectie in dit masker.
 • Selecteer het glas uit het pad, inverteer de selectie en wis. Inverteer het masker. Het niet reflecterende gedeelte van het glas is nu ondoorzichtig.
 • Kopieer de meter uit de laag Origineel naar de laag Geen reflectie en maak de achtergrond in Geen reflectie even zwart als in het stuk van de reflectie. Zorg dat de cijfers wit blijven. Dit gaat het gemakkelijkst met Curves.

Dit is het tussenresultaat: • Maak een nieuwe laag en noem die Glas, zet de modus op Scherm, voeg een zwart laagmasker toe, haal de selectie van het glas uit het pad en wis. Het glas is nu ondoorzichtig. Vul de laag nu met de voorgrondkleur (de kleur van de reflectie). Verminder de dekking naar 25%. Pas desgewenst de kleur aan voor een mooier effect, in dit geval koos ik voor de kleur E1EBFF.

Dit is het tussenresultaat: • Maak een nieuwe laag en noem die Meter. Kopieer daarin de meter van de laag Origineel en verminder de dekking naar 40%.

En dit is het eindresultaat:Door de dekking van de laag Meter en Glas te wijzigen kan je het juiste effect krijgen. Als er een kleurzweem is in het reflecterende gedeelte wijzig dan de kleur van de laag Reflectie (stap 7).

Pagina's: [1]