DutchGIMPers.nl

GIMP => Stel je vragen! => Topic gestart door: Nutello op 12 september 2018, 13:27:42

Titel: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 12 september 2018, 13:27:42
Ik heb een foto van een kerk in Venlo:
(https://i.imgur.com/aOky6PB.jpg)

De perspectievische vervorming is gigantisch, vooral rechtsboven zichtbaar. Ik gok dat de foto is gemaakt met een technische camera (https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_camera).
Dit wil ik graag corrigeren zodat de foto uitziet alsof die met een "normale" camera gemaakt is.

Met het perspectiefgereedschap maakte ik dit:
(https://i.imgur.com/w540zqI.jpg)

Maar zoals je aan het torentje ziet, dat in werkelijkheid vierkant was, zitten nog steeds grote vervormingen in de foto.

Ik zoek een tool waarmee ik een en ander kan corrigeren, een soort anti-technische-camera-gereedschap. Weet iemand iets?
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: FransR op 13 september 2018, 14:28:30
Het  beeld is zowel in de breedte als de hoogte door de camera vervormd: de achterwand is niet alleen verschoven, maar ook gedraaid.

Met het perspectief gereedschap (shift+P in Gimp 2.10 de open kubus) heb ik de beide bovenhoeken een eind naar het midden verplaatst en dan komt er een redelijk modern plaatje tevoorschijn, maar met de rechthoek selectie valt er dan wel weer een boel af, zoals die wagen links en het huis rechts. Jammer dat de torenspits er niet op staat.

Overigens vind ik het niet fraai van "gimp"  dat het venstertje van de perspectief gereedschap niet verplaatsbaar is. Daarom moet je eerst de rechterbovenhoek verplaatsen en dan pas de linkerbovenhoek.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: E. Sullock Enzlin op 13 september 2018, 16:03:46
Ik weet dat er een tooltje is om perspectief aan te passen te vinden op de registry. Helaas is deze site niet meer eenvoudig te doorzoeken. Probeer ook eens op Gimpchat.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 13 september 2018, 18:14:37
Bij het 'rechttrekken' van foto's krijgt men steeds vreemde perspectieven van elementen onder en boven de horizon-lijn (https://cultuurpunt.be/educatie-informatie/perspectief-tekenen-voor-beginners). Bij de meeste foto's is dat de bovenkant omdat de meeste informatie daar op de foto staat (hoge kerktoren bvb.). Indien men zo'n foto rechttrekt zijn kegelvormige torendaken vreemd vervormd. Met 3D meshes, opgebouwd door meerdere foto's van verschillende standpunten via software samen te voegen, kan men een gebouw kantelen in de ruimte zodat men een ander oogpunt voor een foto kan kiezen. Hier kan men door het oogpunt hoger te leggen een mooiere foto (screendump) van een gebouw maken. Hier nog een link naar iemand die ongeveer hetzelfde probleem heeft:     http://forum.belgiumdigital.com/f7/rechttrekken-van-gebouwen-zonder-de-proporties-te-verstoren-293667.html. Ook kan je even proberen met Hugin : parameters van lens, lenstype, projectie, e.a... Het is waarschijnlijk een oude foto waardoor je de brandpuntsafstand van de lens waarmee de foto is gemaakt niet weet. Proberen dus. Nog iets , waarschijnlijk is de foto gemaakt door een technische camera (zoals U aanhaalt) Zie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_camera. Het kan dan zijn dat de camera bij het maken van de foto werd gekanteld en verdraaid om een recht perspectief te krijgen. Eigenlijk is dit iets anders dan wat het menselijk oog om dat moment waarneemt, een vervorming dus.Als men zo'n foto rechttrekt weet men de parameters van kanteling en verdraaing niet, daar is het dus gissen. Ook is zo'n foto die op het filmvlak of lichtgevoelige plaat werd geprojecteerd niet te corrigeren naar een ander plat vlak ( via software op pc scherm) omdat er waarschijnlijk minstens 2 optische vervormingen zijn gebruikt om deze foto te maken. Je hebt de foto al goed gecorrigeerd. Ik denk niet dat je nog veel verder kan.   

 
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 14 september 2018, 00:30:56
Frans, ik weet niet of in 2.10 iets veranderd is, maar je moet op deze knop drukken, dan komt hij in een verplaatsbaar venster.
[attachimg=2]

Met Hugin kan ik ongeveer hetzelfde resultaat krijgen als met Gimp. Helaas, het vervormde torentje blijft.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 14 september 2018, 11:11:44
Ik weet niet hoe ik een foto moet invoegen op dit forum, dus geef ik uitleg in tekstbericht. Als je de originele foto inlaadt in een of ander tekenprogramma maak je het canvas groter. Op de foto trek je rechte lijnen vanop de grote gevel naar links op het canvas. Je trekt de lijnen steeds volgens de horizontale lijnen van de gevel. Je zal zien dat de lijnen links in één punt samenvallen. Het perspectief is hier dus in orde. Je doet nu hetzelfde met de foto die je hebt vervormd. Je zal zien dat de perspectief lijnen niet meer in één punt samenvallen. Je kan dus 2D foto's vervormen, maar dan verstoor je het perspectief. Ik heb ook al heel veel zo'n foto's trachten te corrigeren maar het resulteert steeds in onnatuurlijke vervormingen in het perspectief. Je kan op een bovenliggende laag de perspectief lijnen tekenen en vervolgens het beeld zo trachten te vervormen dat het snijpunt van de lijnen zo weinig mogelijk afwijkt.
Ik ben nog even met de afbeelding bezig geweest in GIMP. Als je op het origineel beeld de perspectief lijnen hebt uitgetekend, snijdt je de laag bij door het snijpunt van de perspectief lijnen (de lijnen vallen dus samen links van het canvas). Als je nu de gelinkte lagen alleen rechts vervormd zul je zien dat het snijpunt blijft en de perspectieven correct blijven. Succes.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: FransR op 14 september 2018, 17:05:21
@denzjos: onderaan het ingetypte bericht staat "bijlagen en andere opties" zoek de juiste afbeelding en selecteer dan "inline afbeelding op ware grootte". Denk wel aan het maximale formaat van 200kB en een breedte van ongeveer 600 pixels.

@E. Sullock Enzlin: een speciaal tooltje is niet nodig. Het perspectief gereedschap doet precies wat nodig is.

@Nutello: bedankt voor het aanwijzen van dat kleine hoekje. Precies wat ik al een tijdje zocht.

Ik heb in mijn archief een lelijk ingekleurde ansicht kaart gevonden met de HH. Michaël en Gudula kerk in Brussel.
Met het perspectief gereedschap de beide bovenhoeken naar het midden getrokken. Niets meer en niets minder. De verdwijnpunten schalen net zo vrolijk mee, waardoor alle lijnen keurig naar de horizon wijzen en de diktes van de torens keurig zijn mee verkleind.[attachimg=1][attachimg=2]
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 14 september 2018, 19:27:38
Dit bedoel ik dus :
[attachimg=1]
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 14 september 2018, 20:24:03
Dom afbeelding nog iets verder gecorrigeerd :
[attachimg=2]

De afbeelding lijkt correct, maar je moet je voorstellen dat je alleen z'n foto kunt nemen van dit gebouw wanneer men zich bevindt met een camera op een hoogte van kerkhoogte/2 en met de camera sensor evenwijdig met de voorkant van het gebouw. Als je de foto met een lens van ongeveer 50 mm of meer fotografeert (geen groothoek) vanaf die hoogte zullen alle verticale en horizontale lijnen perfect recht lopen maar je zal heel wat andere informatie zien op de gecorrigeerde foto. Onder andere , de torentjes bovenaan zullen heel wat minder ellipsvormig zijn. Ook zullen op de foto onder het oogpunt (kerkhoogte/2) de bovenkant van de dwarsliggers van het gebouw te zien zijn, wat bij een gecorrigeerde foto die vanop de grond werd genomen niet te zien is.Ik corrigeer ook veel foto's, eigenaardig vervormde details neem ik er dan bij. Wat perspectief correctie wel resulteert in een correcte weergave is een foto van een pentekening, schilderij of foto die werd genomen onder een hoek. Als men de afmetingen weet van het originele object (eventueel een euro muntstuk naast de tekening leggen die mee op de foto komt), dan kan men de tekening, schilderij of foto tot zijn originele afmetingen vervormen. Ik heb onlangs nog wat foto's genomen van informatieborden die boven ooghoogte waren opgehangen en deze tot originele grootte gecorrigeerd, ze waren geprint op A3 bladen. Zo'n foto's zijn een kopie van informatie op een plat vlak. Foto's waarover de discussie hier gaat zijn kopie's van een object in de ruimte. Men kan deze vervormen , maar informatie die door het camerastandpunt verborgen is kan men niet terughalen (want die staat niet op de foto) en perspectief in de diepte van de foto kan men niet corrigeren omdat die informatie niet is gekend. In het geval van het torentje van de foto waarover deze discussie gaat, zou men moeten weten hoe ver dit staat van de voorkant van de kerk. Men dit deel van de foto kopiëren en afzonderlijk vervormen. Eigenlijk moet men dat doen met alle items die achter de voorgevel liggen. Dan nog is het beeld niet reëel. Men moet zich voorstellen dat er een beeld moet worden gemaakt zoals men maakt vanop een hoogte van 1/2 object hoogte. In onze discussie zou men veel meer van het torentje zien en zou het niet vervormd zijn. Zoals ik al opmerkte : de correctie die U hebt gemaakt op de ZW foto geeft al een natuurlijker beeld, eigenaardige vervormingen zijn moeilijk te corrigeren.         
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 14 september 2018, 22:10:49
Wat je zegt is waar. Een scheve foto van een tekening kun je met het perspectiefgereedschap recht maken mits je de verhoudingen van het origineel weet. Als de tekening 4 × 3 is kun je dat met het perspectiefgereedschap ook 4 × 3 maken. Als je de verhoudingen van het origineel niet weet blijft het gissen.
Dit is ook waar:
omdat er waarschijnlijk minstens 2 optische vervormingen zijn gebruikt om deze foto te maken.
Het perspectiefgereedschap zoals dat in Gimp zit is dus niet genoeg. Een anti-technische-camera-gereedschap zoals ik in het eerste bericht voorstelde is nodig.
De originele foto is vanuit één standpunt gemaakt. Het zou dus kunnen met het juiste gereedschap, in ieder geval beter dan met het perspectiefgereedschap.

Overigens ben ik het met Frans eens dat de verdwijnpunten vrolijk meeschalen. Jouw afbeelding met die lijnen is niet correct.

Ik kan trouwens het "normale" vervormgereedschap niet vinden. Hebben we alleen nog maar het perspectief? Waar is het "normale" vervormen gebleven waarbij ik één hoek kan verslepen zonder perspectiefberekeningen?
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 15 september 2018, 11:48:41
 Dat kan je in photoshop en dit is wat ik bedoelde, verschillende delen van Uw foto verschillend bewerken :
https://www.youtube.com/watch?v=AEbEI4qcsEM
https://www.youtube.com/watch?v=Y2Jut0semFI
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 15 september 2018, 12:08:24
Gimp vervormingsgereedschappen :
[attachimg=1]
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 15 september 2018, 12:37:05
Darktable al geprobeerd? Zie demo hieronder. Het programma is ook opensource en gratis zoals gimp.

https://novom.ru/en/watch/U8mINWSIkig

Beschrijving van werkwijze : https://www.darktable.org/2016/03/a-new-module-for-automatic-perspective-correction/
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 15 september 2018, 14:37:32
Dat kan je in photoshop ...
Ik kan dat niet in Photoshop want ik heb dat programma niet.
Citaat
Darktable al geprobeerd? Zie demo hieronder. Het programma is ook opensource en gratis zoals gimp.
Wow dat ziet veelbelovend uit! Ik ga er zo snel mogelijk mee aan de slag.
Bedankt  :)
Probeer ook eens op Gimpchat.
Ik heb daar inderdaad een draadje gestart: hier (http://gimpchat.com/viewtopic.php?f=18&t=16850).
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 15 september 2018, 18:30:56
Het probleem laat me niet los. Ik heb efkens mijn boek over lenzen geraadpleegd en ben bijna zeker dat de foto in kwestie met een goede groothoeklens is gefotografeerd en misschien in de donkere kamer werd gecorrigeerd (al ben ik daar niet zeker van). Dit zette mij aan tot de volgende bewerking in gimp : een verdraaiing van de foto rondom de vertikale as :
[attachimg=1]
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 16 september 2018, 00:19:20
Het probleem laat me niet los.
:D  ;D  8)
Haha, dat heb ik ook wel 's.
Het effect dat je hierboven gebruikt maakt volgens mij van dezelfde algoritmes gebruik als het perspectiefgereedschap. Alleen kun je wat "vaste punten" instellen.
Ik heb met Darktable een plaatje gemaakt dat beter uitziet dan het met Gimp gemaakte:
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 16 september 2018, 12:53:48
Oke ik kom er net achter dat exact hetzelfde beeld kan worden gemaakt met het perspectiefgereedschap van Gimp.
Darktable heeft dus dezelfde agoritmes als Gimp, niks extra's.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 16 september 2018, 21:09:45
Als je minimaal 2 foto's vanuit een verschillend standpunt hebt kan je proberen met : http://photosculpt.net
2de foto bvb.
[attachimg=1]
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: iarga op 17 september 2018, 00:28:56
Dag Nutello en denzjos en anderen, hierbij mijn eerste bijdrage,

Mooie discussie hier gaande.
Denzjos denkt in dezelfde richting als ik. Zo wordt het langzamerhand een uitgebreide fotogrammetriestudie.

Ik heb ook mijn steentje bijgedragen op het gimpchatforum:
http://gimpchat.com/viewtopic.php?f=18&t=16850&start=10#p231657

Ik ben erg nieuwsgierig naar de plaats van de oude toren. Staat de nieuwe toren op dezelfde plaats als de oude toren?

Leuk om zo op dit forum binnen te vallen met een onderwerp dat mij mateloos boeit. Heel erg bedankt.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: iarga op 17 september 2018, 10:49:33
Nutello,

In mijn "onderzoekje" ben ik wat onnauwkeurig geweest. Gelukkig hebt u mij op het goede spoor gebracht.

Het klopt dat "mijn" horizon niet de juiste was. Ik had alleen naar de kerktoren gekeken hiervoor. Nu nog eens overnieuw dan. Het idee van een vierkante toren laat ik nu wel even los, omdat ik het nu op een andere wijze probeer op te lossen. Daarna kijk ik wel of het idee van vierkant klopt, zo ja, dan helemaal goed. Gelukkig blijkt de horizon wel te kloppen. Dan weet u ook dat er niet op een destructieve manier met de afbeelding is geknoeid. Daarom doe ik het met veel plezier overnieuw. Ik ga nu uit van een een-punt-perspectief. Dat straatje aan de linkerkant van de foto, dat u op Gimp Chat in beeld hebt gebracht, geeft het verdwijnpunt. Omdat de kerk/kerktoren onder een andere hoek staat dan de straat, geeft dit informatie om verder naar te kijken.

Is het een goed idee ook hier alle afbeeldingen te plaatsen die ik ook op Gimp Chat plaats?

Wordt vervolgd..
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: FransR op 17 september 2018, 14:01:49
Leuk dat dit onderwerp al in 2010 de meningen zo bezig hield.

Hoewel ik  een exacte vakken man ben heb ik in dit soort kwesties via Gimp steeds mijn gevoel laten spreken en uiteraard met de wiskunde in het achterhoofd.
De technische camera's hebben zo veel mogelijkheden om het beeld te beinvloeden dat het bijna ondoenlijk is om het juiste gevoels plaatje te reproduceren.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: iarga op 17 september 2018, 17:12:26
Op Gimp Chat heb ik laten zien hoe je de positie van de camera kan vinden van waaruit de originele foto is genomen (view-point = Hoofdpunt). Bij een goed genomen drie-punt-perspectief is dit vrij snel te vinden. Bij een twee-punt-perspectief foto heb je extra informatie nodig. Je moet dan de verhouding van een rechthoek weten die op een van de perspectief-vlakken ligt. Volgens mij is deze informatie nodig om een geloofwaardige tilt te maken (indien dat mogelijk is, daar moeten wij nog achter komen  :D). Nu ben ik er vanuit gegaan dat de oude toren een vierkante basis had. Met die informatie heb ik een geometrische constructie gemaakt in LibreCAD om het "Hoofdpunt" te vinden. Het "Hoofdpunt" is bij een normale driepunts perspectief het midden van een afbeelding. Het moet dan geen bijgesneden foto zijn. De perspectieflijnen mogen niet parallel lopen. In een twee-punt-perspectief ligt het "Hoofdpunt" altijd op de horizon. Maar om deze te vinden is er een constructie nodig:

(http://gimpchat.com/files/4887_kerk_venlo_repeat_find_view_point.jpg)

Als ik het "Hoofdpunt" heb gevonden, kan ik het canvas uitbreiden, zodat dit "Hoofdpunt" precies in het midden van de nieuwe afbeelding ligt. Deze afbeelding is nu ook te gebruiken in Blender of Sketchup (make):

(http://gimpchat.com/files/4887_kerk_venlo_perspectief3_extended_canvas.jpg)

Op de nieuwe afbeelding heb ik ook wat hulplijnen (cyaan) geschetst voor deze procedure. Met behulp van een camere-match add-on in blender is de positie van de camera nu makkelijk vast te stellen. Nu kan je ook gaan modeleren in 3d met behulp van deze foto. Zonder de geometrische constructie zullen de verhoudingen niet kloppen.
(http://gimpchat.com/files/4887_venlo_kerk2_blender.jpg)


Als je van deze twee-punt-perspectief foto een drie-punt-perspectief foto wil maken, moet je dus zorgen dat de verticale lijnen die nu parallel lopen gaan convergeren naar een punt. Nu moeten we nog een methode bedenken waarbij de nieuwe drie-punt-perspectief afbeelding de juiste verhoudingen zal behouden (indien mogelijk?). Zodat ook de nieuwe afbeelding te gebruiken is bij een perspectief-match voor een 3d modeling software en de zelfde verhoudingen geeft.

link naar topic hierover in Gimp-Chat.
http://gimpchat.com/viewtopic.php?f=18&t=16850&p=231700#p231700


Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 18 september 2018, 02:21:32
Iarga, ik vind het geweldig dat je hier zo diep in duikt. Ik moet er bij zeggen dat er een berg abacadabra voor mij bij zit. Je legt links naar LibreCAD en Blender, twee programma's die ik niet ken en de goocheltruuks die je uithaalt gaan boven mijn petje.
Ik stel me voor dat het voornamelijk wiskunde is en als ik de programma's zou kennen zou ik misschien snappen wat je precies doet.
Hoe dan ook, ik kan er weinig over zeggen omdat ik niet precies weet hoe jij je door het probleem slingerdeslangt maar voor zover ik een steen kan bijdragen, graag natuurlijk.
Je gebruikt 3D-modellering als tool, ik vind het geweldig en ben benieuwd wat er gaat uitrollen.

Toevoeging: ik denk inderdaad dat de oude toren vierkant was.
Edit2: ik denk dat ik die deuren niet hoef te meten omdat we er van uitgaan dat de toren vierkant is en dat geeft genoeg informatie.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: klokke op 18 september 2018, 10:56:13
Leuk! Ik volg dit met heel veel interesse...

Even een bijdrage bij dit onderwerp, nl.: bij een perspectief (enkelpunts, éénpunts of natuurlijk perspectief, 3-D of 2-D) heb je bij de diepte van het voorwerp altijd een reducering/vermindering van de werkelijke afmeting. Dat kan je heel duidelijk zien bij de afbeeldingen in het bericht van 16 september door denzjos.
Ook bij het tekenen/schetsen van voorwerpen in een natuurlijk perspectief, 2D en 3D kom je dit tegen: de diepte wordt gereduceerd -- de verticale lijnen komen dan dichter bij elkaar hoe dieper je kijkt, ook de hoogte verkleind naar mate het verder in de diepte gelegen is (natuurlijk perspectief) -- is vooral duidelijk op bijgaande afbeelding.
Bij een isometrisch perspectief blijven de afmetingen in de diepte, de breedte en in de hoogte op 1:1.
Bij een dimetrisch perspectief wordt de diepte gereduceerd en de hoogte blijft 1:1, net zoals bij het cavalierperspectief.
Meer info:  https://arch-i-nfo.blogspot.com/2011/12/soort-perspectieven-en-zichten.html

                 http://www.joostdevree.nl/shtmls/perspectief.shtml

                 https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijnperspectief

In de fotografie is dit ook zo en bij een technische camera wordt er nog veel meer gewijzigd/aangepast/gemanipuleerd en bijgesteld tot de afbeelding (bijna) perfect is en kan voorgesteld worden aan het publiek.

Mvg.,
klokke.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 18 september 2018, 11:52:31
Enige voorbeelden van perspectieven in foto's gemaakt met verschillende brandpuntafstanden :
http://www.boostyourphotography.com/2014/04/architecture.html
Ook interessant :
Zie foto voorbeelden van de auto op onderstaande website :
http://allinfo.space/2017/06/09/wat-is-een-normale-camera-lens/
Verschil tussen zoomlens en vaste lens (item Primes vs. Zooms):
https://www.bhphotovideo.com/explora/photography/features/why-you-should-go-beyond-the-kit-lens
Ook interessant is om te weten hoe een technische camera werkt :
http://www.picto.info/CTdoc/CT_n.pdf
Op dit forum is ook een goede discussie te vinden over shift lenzen en fotos digitaal vervormd. bernard_lazareff heeft een foto digitaal vervormd en het resultaat is een monument met verwrongen gedrocht van een toren. (scrollen tot ongeveer het midden van het forumblad)
https://www.photo.net/discuss/threads/cheap-perspective-control-lens-accessory-for-nikon-dslr.359181/
Veel info, maar het toont aan dat vervormen van 2D foto's altijd resulteert in een vervorming van de realiteit. Mijn besluit is als je de foto van de kerk in zijn niet vervormde realistische staat wil brengen, dan is het resultaat een foto met een lichtjes taps naar boven vervormde kerktoren. Alleen de zuil in het midden links van het grote venster blijft recht. Je moet alleen een referentie hebben om tot een waarheidsgetrouw resultaat te komen : bvb. breedte poort  tov hoogte poort. De poort vooraan de kerk loopt ongeveer evenwijdig met de horizon, hier dus geen verrekening. De hoogte van de poort voor de realistische foto moet men dan goniometrisch berekenen : hoek van de fotoplaat tov gevel kerk (moet men gissen), de hoogte moet men weten.
Ik volg verder de discussie.         
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: iarga op 18 september 2018, 18:55:22
@Nutello en anderen,

Citaat
...,twee programma's die ik niet ken en de goocheltruuks die je uithaalt gaan boven mijn petje.
Ik stel me voor dat het voornamelijk wiskunde is en als ik de programma's zou kennen zou ik misschien snappen wat je precies doet.  ...

Dat kan ik mij goed voorstellen Nutello, het is ook ingewikkeld en ik snap ook maar een fractie. Ik gebruik het als instrument en kan de constructies opzetten, maar de hele wiskunde erachter is voor mij ook een schimmig gebeuren. LibreCAD is heel handig om heel precies mee te kunnen werken en houdt de foto in exact dezelfde resolutie. Dat is overigens ook nodig. Een verschuiving van een paar millimeter van een lijntje kan al andere resultaten geven. Zelfs mijn herhaalde poging is eigenlijk nog niet goed genoeg. Maar dat zie ik pas als ik het ga modelleren in 3d. Dus nogal een vermoeiende procedure. Gelukkig weet ik waar het niet helemaal goed is gegaan.

Ik heb nu ook een ideetje om een driepunt perspectief te vinden: Eenmaal (zeer eenvoudig gemodelleerd) kan ik, in Blender, vanuit dezelfde camerapositie (plaats waar camera staat) een camera nemen met een andere kijkhoek en in 3d. Daarna een plaatje maken vanuit deze camera. Vervolgens dit plaatje van het 3d programma als "mal" gebruiken, waarmee je dan in GIMP dit probeert te benaderen met het perspectief (en eventueel schaal ?) gereedschap.

Dus nieuwe 3d plaatje in ene laag en daarbovenop een laag met de originele foto (in eerste instantie iets meer doorzichtig) en dan net zolang schuiven, duwen en trekken met bovengenoemde afbeelding totdat het past. Of het werkt? Ga ik weer uitproberen als ik wat meer tijd heb. Perspectief-constructie moet namelijk wel nog een keer overnieuw zodat de vierkante basis van de toren ook echt vierkant is in het 3d model.

We laten 3d programma dan dus het werk doen. Vandaar al dat gedoe meetkundig gedoe om het in een 3d programma te krijgen. Ik hoop dat binnenkort, later deze week, eens uit te proberen. Nu heb ik niet zoveel tijd daaraan te besteden.

Citaat
Edit2: ik denk dat ik die deuren niet hoef te meten omdat we er van uitgaan dat de toren vierkant is en dat geeft genoeg informatie.

Nee, dat hoeft ook niet.

Volgende informatie is misschien interessant voor liefhebbers:

De methode die ik heb gebruikt voor het vinden van het hoofdpunt is te vinden in een PDF van de heer Hartmann, een docent wiskunde aan de Universiteit in Darmstadt. Hij onderhoudt tevens de Duitse Wikipedia pagina voor beschrijvende meetkunde:

https://de.wikipedia.org/wiki/Darstellende_Geometrie

Op deze pagina is een link te vinden naar de volgende PDF:

Darstellende Geometrie für Architekten. (PDF; 1,5 MB). Skript (Uni Darmstadt).
http://www.mathematik.tu-darmstadt.de/~ehartmann/dga-incl-loes.pdf.

De volgende pagina's van die PDF waren voor mij het belangrijkste voor het vinden van het "Hoofdpunt":

Aufgabe 5.22 on page 124, oplossing op pagina 180
Aufgabe 5.23 on page 126, oplossing op pagina 181
Aufgabe 5.24 on page 127, oplossing op pagina 182

Goede informatie over perspectief in het Nederlands is te vinden op web.archive.org:
https://web.archive.org/web/20091007142244/http://www.kabk.nl:80/lectoraat/_perspectief/perspectief/inhoud.htm

In het Engels is de volgende site "Handprint.com" superlatief geweldig:
https://www.handprint.com/HP/WCL/tech10.html
Dit is wel geschreven vanuit het perspectief van een kunstenaar; met als oogpunt het maken van een tekening of een schilderij. Van 3d naar 2d.

Voor het modelleren vanaf een foto moet ik juist andersom redeneren. De foto geeft het perspectief, vervolgens wil ik dat gebruiken om van 2d naar 3d te gaan.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: E. Sullock Enzlin op 18 september 2018, 22:08:58
Ai.... dit wordt een avondje studeren vrees ik ;D
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 19 september 2018, 08:51:56
Nooit gedacht dat een cursus projectietekenen van lang geleden weer zou opduiken. Heel wat interessante informatie. Het gaat de goede richting uit. Het uitgangspunt van de vierkante toren is een goed uitgangspunt. Het wordt hier interessant.

Ook interessant om te zien :https://www.youtube.com/watch?v=ONxwltuV89k .
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 19 september 2018, 13:23:22
En toch snap ik het concept van de drie verdwijnpunten niet zo. In het echt zijn er volgens mij vier.
(https://i.imgur.com/wO5ZPpq.jpg)
Het concept van drie verdwijnpunten moet verzonnen zijn door tekenaars en architekten om hun creaties te vereenvoudigen. Ik meen ooit in een boek over Escher gelezen te hebben dat de "verdwijnlijnen" sinusoïden zijn, in mijn plaatje foute rechte lijnen.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: E. Sullock Enzlin op 19 september 2018, 18:01:30
Mmmm...... ik zal het nog een beetje moeilijker maken. Elke, wat wij noemen, rechte lijn is in werkelijkheid een deeltje van een cirkelboog met oneindige straal. Met andere woorden rechte lijnen bestaan niet het zijn cirkels. Die zogenaamde verdwijnpunten zijn dus in werkelijkheid snijpunten van twee cirkelbogen.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 19 september 2018, 18:48:54
Nog een perspectief schets van de verschillende gebouwen :

[attach=1]
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 21 september 2018, 10:16:44
Als er ergens elementen zijn in de huidige kerk die overeenstemmen met het vroegere gebouw kan men een gelijkaardige oogpunt zoeken via google earth, een schermafdruk maken, in GIMP de ZW foto over de google foto plaatsen, de laag half transparant maken om de ZW foto vervormen naar overeenstemmende punten op de google foto. Er bestaat ook een 3D  tekening van de huidige kerk in google earth, misschien ook een hulp om het juiste oogpunt te vinden en de eventuele vervorming op de op de ZW foto te ontleden.
 
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 21 september 2018, 13:24:03
een gelijkaardige oogpunt zoeken
Inderdaad, daar had ik niet aan gedacht.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: FransR op 23 september 2018, 11:00:35
@nutello: ik ben eigenlijk heel benieuwd of je een antwoord hebt kunnen vinden tussen al die technische verhalen.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: denzjos op 24 september 2018, 10:57:06
Nog een tip voor Nutello. In mijn GIMP installatie heb ik met ShellOut een link naar PaintNet 4.1.1gemaakt (gratis programma). Dit programma aanvaardt veel photoshop plugins. Ik heb daar onder andere de MV's Plugin / Perspective  Transformations staan die gratis is te laden van https://vicanek.de/imageprocessing/perspective.htm. De plugin layout verschijnt klein op het scherm, maar je kan de grootte wijzigen. Interessant om deze plugin te proberen. Vervormen en daarna het formaat met PaintNet in hoogte wijzigen geeft goede resultaten. Ik geef hier maar aan dat men via een ShellOut in GIMP het programma PaintNet kan aanspreken, wijzigingen op een foto maken die na afsluiten worden teruggestuurd naar GIMP. Daar kan men de foto verder bewerken indien nodig. Je kan natuurlijk ook het programma PaintNet rechtstreeks opstarten en daar de perspectieven met de MV plugin wijzigen. De plugin werkt bij mij niet via pspi.exe in GIMP 2.10.6, dus heb ik de link met ShellOut naar PaintNet gemaakt.
Titel: Re: Technische camera-beeld corrigeren.
Bericht door: Nutello op 27 september 2018, 01:19:54
Frans, ik heb even te veel andere dingen te doen, binnenkort wil ik hier weer mee verder gaan. Ik ben wel benieuwd of Iarga nog met zijn rekenwerk bezig is maar die zal het ook wel druk hebben.
Denzjos, bedankt, als ik de kans krijg zoek ik de plek van waar de foto gemaakt is en dan 's kijken of ik een en ander kan reproduceren.