DutchGIMPers.nl

GIMP => Tutorials / Artikelen => Fotobewerking met GIMP => Topic gestart door: FransR op 22 februari 2015, 08:15:07

Titel: Retoucheren
Bericht door: FransR op 22 februari 2015, 08:15:07
Retoucheren.

Door: FransR
Gimp versie: 2.8, oorspronkelijk voor versie 2.6
Niveau: kennis van het kloonstempel.


Retoucheren (opnieuw aanraken).
In de oude donkere kamer werd een foto tot in de puntjes afgewerkt: rechtzetten, perspectief, belichting, doordrukken/tegenhouden, enzovoort. Pas als laatste, vlak na het glansapparaat werd de foto opnieuw onderhanden genomen om kleine oneffenheden weg te werken met een heel dun penseeltje met zwarte of witte "verf", zoals krasjes in het negatief, vlekjes, een storend haar enzvoort. Dit bewerken buiten de donkere kamer is retoucheren, letterlijk: opnieuw aanraken.

In dit leuke portretje van Paula zit op de rechter wenkbrauw (haar linker oog) een storend krasje, waarschijnlijk een haar. We zullen die even wegwerken.

Kijk eventueel eerst nog even het artikel over het kloonstempel na.

Hier dus Paula:

[attachimg=4]

De streep van dat haartje over haar wenkbrauw is met het kloonstempel heel eenvoudig weg te werken, maar dan zijn er wel een paar aanwijzingen:
Let op: de haren van de wenkbrauw hebben diverse richtingen, dus steeds een nieuw brongebied bepalen en opnieuw de richting van het doelgebied ten opzichte van het brongebied bepalen. Ga zo door tot het hele haar is weggepoetst.

Ziehier het resultaat.

[attachimg=3]

Bij nauwkeurig werken is er echt helemaal niets meer terug te vinden van dit kleine euvel.

Het wegwerken van andere kleine oneffenheden, zoals bijvoorbeeld een pukkeltje in een portret, gaat op nagenoeg dezelfde manier. Zorg dan dat de dekking steeds 100% is omdat er anders kliederwerk ontstaat bij het over elkaar vallen van de doelgebiedjes.

Veel plezier.