DutchGIMPers.nl

GIMP => Tutorials / Artikelen => Gimp voor beginners => Topic gestart door: FransR op 8 februari 2015, 13:41:53

Titel: Het kloonstempel
Bericht door: FransR op 8 februari 2015, 13:41:53
Kloonstempel.

Door: FransR
Gimp versie: 2.4, gecorrigeerd voor versie 2.8.14
Niveau: goede basiskennis.


Storende delen wegwerken.
Het kopiëren van pixels van het ene naar het andere deel van de foto om delen van de oorspronkelijke foto te overschrijven wordt gedaan met het kloon stempel  &klonen;.
Voor het beste resultaat is een heleboel geduld nodig en flink wat doorzettingsvermogen.
Kijk steeds kritisch naar het resultaat en ga zo nodig een eind terug in de historie.

Hier een voorbeeld van “storende” delen in een effen vlak: een simpele foto met een draad en een lichtmast. Het gaat hier niet om de kunstzinnige waarde van de foto maar alleen om het effect te leren kennen van de bewerkingen met het kloonstempel.

[attachimg=1]

Begin natuurlijk met de foto recht te zetten, een beetje het perspectief te verbeteren en het teveel lucht en de grauwe voorgrond eraf te snijden.

De draad wordt met de pixels van de lucht er vlak boven overschreven, de paal met de pixels ernaast als volgt:
Let op: het brongebied schuift steeds met de bewerking mee. Als de muis wordt losgelaten gaat het brongebied weer naar de oorspronklijke plaats.

De draad voor de toren is iets anders. Gebruik hier een kleinere penseeldiameter, bijvoorbeeld “Cirkel (05)”. Dit geeft de mogelijkheid om eerst een deel boven de draad als doel te nemen en daarna een stukje eronder, waardoor er een iets betere menging ontstaat. Neem ook hier als bron een plek recht boven of recht onder het doelgebied.

Bij de struiken ligt het wat complexer, omdat het overnemen van het brongebied kan leiden tot een storende kopie van het ernaast gelegen gebied.

[attachimg=3]

Kloon daarom steeds een beetje van rechts en een beetje van links of zelfs van een stukje iets verderop en een beetje hoger of lager. Het resultaat moet er heel natuurlijk uitzien.

Het resultaat:
[attachimg=4]

Algemene wenken bij het kloonstempel gebruik: